Biserica San Giacomo Maggiore din Bologna

San Giacomo Maggiore este o biserica in Bologna, Italia centrala. Ea a fost fondata de Ordinul Augustinian in 1267 si adaposteste, printre altele, Capela Bentivoglio cu numeroase opere de arta renascentista.

O comunitate de eremiti s-a stabilit in apropierea zidurilor orasului Bologna, de-a lungul raului Savena inca din 1247. Aici au fondat o manastire - cu biserica anexata - dedicata lui San Giacomo. Mai tarziu, in 1256 cand acestia au fuzionat cu Ordinul Augustinian, a aparut nevoia unui complex religios mai mare in interiorul zidurilor. In 1267 a inceput constructia noii biserici, in locatia actuala. Edificiul a fost terminat in 1315, dar consacrarea a avut loc in 1344, dupa finalizarea sectiunii absidei. Biserica, construita in stil romanic sobru, cu unele elemente gotice cum ar fi ferestrele ogivale, a avut un singur naos, cu structuri vizibile, si se incheia cu o absida-capela poligonala si doua capele patrate.

In secolul al XV-lea familia Bentivoglio a construit aici capela lor patriciana, 1463-1468, si a adaugat, de asemenea, un portic lung pe strada San Donato - intre anii 1477-1481. In 1471 a fost ridicat turnul-clopotnita, iar intre anii 1483 - 1498, interiorul a fost in mare masura renovat, cu o acoperire noua si o cupola. Capele noi, decorate cu altare si picturi in stil renascentist si baroc, au fost create in peretii laterali.

Augustinienii au fost expulzati in timpul ocupatiei franceze din secolul al XIX-lea. S-au intors insa in 1824, cu toate ca o parte a manastirii functiona ca scoala de muzica.

Fatada este cea mai veche parte a bisericii, cu caracterul sau romanic-tarziu. Decoratiunile din piatra de Istria de pe ferestrele ogivale in stil venetian, au fost adaugate de catre maestri lombarzi, in 1295. Cele patru cripte funerare au fost adaugate in secolul al XIV-lea, dupa cele din portic - care dateaza din secolul al XIII-lea-, si au avut fresce, care acum se afla in interiorul bisericii.

Porticul atribuit lui Tommaso Filippi, a avut 36 de coloane corintice. Acesta ofera acces la doua manastiri, una din secolul al XV-lea si alta din secolul al XVI-lea. Complexul este delimitat de singura portiune din zidurile orasului, secolul XI, care a supravietuit. In apropiere se afla biserica Sf. Cecilia, porticul din secolul XV construit de Bentivoglio si turnul-clopotnita. Biserica are un dom renascentist proiectat de Antonio Morandi.

Interiorul are decoratiuni renascentiste si baroce. Boltile au fresce executate in 1495 de Francia si atelierele lui Lorenzo Costa. Exista numeroase capele: cele principale includ Capela Poggi, cu lucrari de arta de Pellegrino Tibaldi, si Capela Bentivoglio - aceasta a fost proiectata de Pagno di Lapo Portigiani, 1463-1468; are un pavaj din majolica de la atelierul Della Robbia 1498, in care este incrustat blazonul lui Bentivoglio. Decorurile pictate au fost executate de catre Lorenzo Costa cel Batran, si includ altarul lui Bentivoglio. Altarul a fost creat de Francesco Raibolini, aproximativ in 1494. Mormantul lui Antonio Galeazzo Bentivoglio a fost sculptat de Jacopo della Quercia in 1438.

Localizare

GPS - Latitudine: 44.495548, Longitudine: 11.349060

Mareste harta

Legenda

 • Biserica San Giacomo Maggiore din Bologna
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica San Giacomo Maggiore din Bologna