Biserica Sfanta Maria din Lugano

Biserica Sfanta Maria din Lugano, supranumita “a Ingerilor” (Chiesa di Santa Maria degli Angioli), este o biserica situata in Lugano, Elvetia. Constructia acestei biserici a inceput la 17 februarie 1499. Biserica a fost parte a unei manastiri care a fost expropriata si partial demolata prin ordin al Guvernului Cantonului Ticino. In interiorul bisericii sunt conservate fresce renascentiste, printre cele mai admirate din Elvetia. Biserica fostei manastiri franciscane, Chiesa di Santa Maria degli Angioli, construita in 1499 si inghesuita intre doua case pe aleea de pe malul lacului, nu numai ca poseda un scut cu cruce care este intact, dar si cele mai faimoase picturi murale renascentiste din Elvetia: prezentarea grandioasa a Patimilor lui Cristos, de Bernardino Luini (1529).

Tipul de structura corespunde cu cea a bisericilor calugarilor din Lombardia si Piemonte, din ordinele mici (cum ar fi Chiesa di Santa Maria delle Grazie a Bellinzona) si prezinta caracteristicile tipice ale cladirilor ridicate in secolul al XV-lea de arhitecti Giovanni Solari si cei doi fii ai sai Guiniforte Solari si Francesco Solari.

Pe latura de nord este clopotnita inalta, cu doua etaje, pentru clopotele inferioare are ferestre gotice si perechi superioare de arcade. Naosul este flancat pe partea de nord, patru capele acoperite cu bolti, comunica intre ele prin intermediul unor arce.

Fatada sta pe o baza de caramizi regulate, incadrata in partea de jos de pilastri. Portalul are o rama pictata, are de doua ferestre dreptunghiulare in stil romanbaroc si o fereastra trandafir. In interiorul naosului trei arce transversale au fost stabilite in 1929.

Biserica Sfanta Maria din Lugano poarta una dintre capodoperele Renasterii, a pictorului Bernardino Luini: Marea fresca a Patimilor si Rastignirea lui Isus, datata din 1529.

Marele Zid ofera un spectacol palpitant: o fresca bogata in cifre ale Patimilor, in prim plan sunt plasate trei cruci, cea a lui Hristos si cei doi talhari - crucea lui Hristos este inconjurata in partea de sus de un grup de ingeri -, la picioarele Crucii, Sf. Maria Magdalena sta smerita in genunchi, la stanga sta Sfantul Ioan Evanghelistul plangand. Tot aici veti vedea imaginea unui grup de femei si imaginea unor soldati romani jucand zaruri cu mantaua lui Isus.

Pe peretele de sud al naosului veti putea admira fresca Cina cea de Taina, iar pe zidul de est, doua picturi magnifice: Maica Domnului cu Pruncul si Sfantul Ioan de Luini.

Picturile murale din cele trei pasaje acoperite cu o bolta cruce de partitie (cele doua capele laterale utilizate pentru pana la jumatatea secolului al XIX-lea ), care au fost descoperite in 1929, dezvaluie stiluri diferite de cel lombard. In prima capela, pe partea dreapta dedicata Sf. Iosif si fondata in onoarea lui Lodovico Lugano, se pastreaza un ciclu de fresce din perioada 1524-1527. In capela alaturata, veti putea admira printre altele, altarul din lemn in stil baroc, cu o statuie a Fecioarei.

In 1974 a fost infiintat in sacristie un mic muzeu cu picturi din secolele XVI-XVIII (inclusiv Miracolul lui Sf. Anton de Padova, de Giuseppe Antonio Petrini), vesminte liturgice si mobilier.

Localizare

GPS - Latitudine: 46.000000, Longitudine: 8.948400

Mareste harta

Legenda

 • Biserica Sfanta Maria din Lugano
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfanta Maria din Lugano