Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Ierusalim
Biserica greaca a Sf. Ioan Botezatorul din Ierusalim (a nu se confunda cu biserica franciscana de pe Muntele Maslinilor), poate fi usor reperata datorita cupolei distinctive argintii. Desi nu deschide in mod regulat pentru vizitatori, aceasta biserica merita o vizita deoarece este cea mai veche Biserica din Ierusalim.
Biserica Sf. Ioan Botezatorul a fost fondata in secolul al V-lea, probabil in jurul perioadei 450-60, sub imparateasa Evdochia. Biserica a fost restaurata de catre Patriarhul Alexandriei, dupa distrugerea acesteia de catre persi in anul 614. Excceptie fatada moderna cu doua turnuri mici, Biserica Sf. Ioan Botezatorul a ramas in mare parte neschimbata timp de aproape 1000 de ani.
Biserica actuala a fost construita de catre negustorii din Amalfi si a devenit sediul central al Cavalerilor Ospitalieri. In 1099, multi cavaleri crestini, care au fost raniti in timpul asediului Ierusalimului au fost ingrijiti in aceasta biserica. Dupa recuperarea lor, unii dintre cavalerii recunoscatori s-au dedicat pentru a ajuta pelerinii bolnavi si protejarea acestora in Tara Sfanta. Numindu-se Cavalerii de la Spitalul Sf. Ioan, mai tarziu s-au dezvoltat in ordinul militar al Ospitalierilor, care au jucat un rol-cheie in apararea Tarii Sfinte.
Cripta bisericii a fost abandonata in 1187, dupa care doar biserica de sus (biserica actuala) a ramas in uz. Biserica pare sa fi devenit o moschee incepand cu secolul al XVI-lea, dar curand a revenit in proprietate greaca. In secolul al XIX-lea, cripta a fost golita si o racla splendida a fost descoperita in zidaria altarului (aceasta este acum in Muzeul Patriarhiei Ortodoxe Grecesti). Sapaturile au descoperit si diverse fragmente arhitectonice din epoci bizantine si cruciata.
Biserica Sf. Ioan Botezatorul este situata intr-o curte mica, dar placuta. Adiacent la biserica este o manastire ortodoxa greaca moderna, al carei preot deschide biserica daca aceasta este incuiata.
In timp s-au facut unele modificari pentru a se asigura stabilitatea bisericii, dar planul original al acesteia din secolul al V-lea este inca evident in prezent. Acesta este in forma de trifoi, cu trei abside si un nartex lung. O fereastra moderna este taiata in peretele superior al absidei din est. Cupola are opt ferestre si este pictata in argint pe exterior.
GPS - Latitudine: 31.776992, Longitudine: 35.229550
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Ierusalim