Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Malaga

Localizata pe strada San Juan, Biserica Sf. Ioan Botezatorul reprezinta una dintre cele patru parohii intemeiate de catre Regii Catolici dupa cucerirea spaniola a orasului Malaga din anul 1487.

De mare valoare istorica, cladirea a fost ridicata initial peste ruinele unei moschei medievale, unde in stilul gotic se impletea cu elemente ale stilului mudejar, si detinea un singur naos, iar turnul acesteia a fost edificat in anul 1543.

11 ani mai tarziu, la ordinele episcopului Bernardo Manrique, dupa planurile arhitectului Diego de Vergara, templul a fost remodelat. Astfel, dimensiunea navei principala a fost marita, si i-a fost adaugat un nou naos, pentru ca in anul 1620 sa fie construita si cea de-a treia nava, dar au fost elaborate si planurile necesare edificarii unei viitoate capele principale, dupa schitele arhitectului Pedro Diaz de Palacios.

Din pacate, in anul 1680 turnul a fost distrus in urma unui cutremur, dar refacut in mai multe etape: in anul 1732, 1764 si 1776. In prezent, prezinta trei corpuri, partea centrala datand din anul 1770, an ce apare inscriptionat pe fadata, turnul fiind prevazut la partea inferioara cu poarta ce ofera acces in interiorul cladirii prin intermediul navei lateral-dreapta. Balconul turnului poarta crucea Sf. Ioan de Malta, acest lucru simbolizand faptul ca orasul Malaga a fost locuit de foarte multi barbati din Malta, in a II-a jumatate a secolului al XVIII-lea. Ultimele renovari care au avut loc aici s-au desfasurat in anul 1907.

Aspectul actual al bisericii se datoreaza remodelarilor din anul 1760, fadata principala fiind decorata cu forme geometrice asemenea romburilor, colorate in rosu, ce se imbina armonios cu alte culori, gri si galben, in stilul caracteristic secolului al XVIII-lea. Capela principala a fost restaurata in anul 1962 si prezinta decoratiuni realizate in secolul al XIX-lea, in timp ce principala piesa de altar, opera a artistului Miguel Garcia Navas, adaposteste sculptura lui Iisus Hristos, ce dateaza din anul 1505. Tot aici se remarca cristelnita din marmura rosie si cu baza realizata din agat, construita in secolul al XVIII-lea, unde au fost botezati copiii celor mai importante persoane ale orasului.

Navele laterale au fost decorate in anul 1740, capelele fiind construite in diferite perioade, majoritatea beneficiind insa de ornamente in stil baroc, printre acestea remarcandu-se capela ce contine imaginea Fecioarei/Virgen de Lagrimas y Favores, o sculptura realizata de Dube de Luque, sau capela “Las Animas”, ce contine imaginea lui Hristos pe un frumos crucifix realizat in lem policrom de catre artistul Pedro de Zayas in anul 1649.

Biserica este deschisa oricarui vizitator, de luni - sambata, in intervalul orar 10.30 – 13.00 si de la ora 17.00 la 19.00.

Localizare

GPS - Latitudine: 36.720482, Longitudine: -4.423520

Mareste harta

Legenda

 • Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Malaga
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Malaga