Biserica Sfintii Petru si Pavel din Weimar

Popular cunoscuta sub numele de Herderkirche, biserica se numeste de fapt Biserica Sf. Petru si Pavel si este cea mai importanta biserica din Weimar. Acesta este folosita, de la Reforma din 1525, de catre comunitatea de credinta luteran-evanghelica. Pe acest loc, prima biserica a fost construita in 1245 - 1249, dar a fost distrusa de un incendiu in 1299, ramanand numai fundatia. A doua constructie a fost grav avariata de incendiul care a lovit orasul in 1424. Cladirea actuala provine din sala cu trei nave a bisericii in stil gotic tarziu care a fost construita intre intre anii 1498 - 1500. Corul a servit ca loc de inmormantare a familiilor Ernestine a Wettin-ilor.

Biserica este poreclita,,Herderkirche” dupa celebrul teolog si filosof Johann Gottfried Herder, care a lucrat in biserica din 1776 si pana la moartea sa, in 1803, ca administrator general. Cimitirul bisericii ii serveste ca loc de odihna vesnica. Tot aici a fost ingropata si Ducesa Anna Amalia in 1807. Piata din fata bisericii a fost, dupa dezvelirea Monumentului Herder in 1850, de asemenea numita dupa el. Placa comemorativa situata pe casa aflata la nord, in spatele bisericii, aminteste ca aceasta a fost locuinta de serviciu a lui Herder.

Spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe data de 9 februarie 1945, biserica a fost grav avariata de bombardamente. A fost reconstruita in anul 1948 si la 14 Iunie 1953 reconsacrata.

Piata si Biserica Herder au jucat un rol insemnat in revolutia pasnica din toamna anului 1989.

Herderkirche, impreuna cu casa Herder si vechiul gimaziu fac parte din complexul Klassik Weimar, care a fost declarat in 1998 parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Constructia remarcabilului altar cu trei aripi al bisericii a fost inceputa de Lucas Cranach cel Batran in anul mortii sale, 1552/1553, si terminata de catre fiul sau, Lucas Cranach cel Tanar in 1955. Acesta este privit astazi ca o capodopera de arta a secolului al XVI-lea din Turingia saxona. In sanctuar se afla piatra originala de mormant a lui Lucas Cranach cel Batran din biserica Sf. Iacob.

In turnul bisericii atarna trei clopote, care poarta numele de Luther, Bach si Herder. Clopotele originale au fost realizate din bronz, dar au fost confiscate in Primul Razboi Mondial si topite pentru armament. Ele au fost inlocuite in 1922 cu clopote turnate din fonta. Dupa mai mult de 80 de ani de serviciu, acestea au ajuns insa la limita de functionare si a trebuit sa fie inlocuite din nou cu clopote din bronz. Turnatoria de clopote Rudolf Perner din Passau, a turnat in 2009 trei clopote noi care au fost instalate in turla bisericii pe data de 28 septembrie a aceluiasi an. De Ziua Reformei 2009, clopotele au fost consacrate. Ca un semn de solidaritate cu cu celelalte sunete ale orasului Weimar, clopotele bisericii Herder au fost acordate in aceeasi tonalitate cu clopotele din turnul castelului, cele din clopotnita bisericii romano-catolice Inima lui Iisus si cele ale bisericii Sf. Iacob.

Localizare

GPS - Latitudine: 50.981312, Longitudine: 11.329370

Mareste harta

Legenda

 • Biserica Sfintii Petru si Pavel din Weimar
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfintii Petru si Pavel din Weimar

Weimar