Biserica Turaida din Sigulda

Biserica Turaida din Sigulda este un lacas religios de mare importanta pentru adeptii religiei Luterane. Aceasta dateaza din anul 1750 si se situeaza in nordul orasului, in Muzeul-Rezervatie Turaida din Castelul cu acelasi nume.

Biserica prezinta o legenda, locuitorii mai batrani din Sigulda spunand ca cei doi tei care strajuiesc la intrarea in lacasul sfant sunt plantati de Maja, iubitul fetei care a descoperit pestera Gutmanis, acesta plantandu-i ca semn de recunostinta pentru dragostea lor si apoi disparand fara urma. De asemenea, tot in fata bisericii gasim si piatra de mormant a fetei, pe ea fiind inscriptionat cu litere letone Turaida Rose, anii 1601-1620. In spatele constructiei descoperim dealul Daina Hill, un loc presarat cu pietrele funerare ale eroilor orasului cazuti pe campul de lupta, dealul fiind mentionat in majoritatea doinelor traditionale letone.

Biserica este construita in totalitate din lemn si trecerea timpului si-a pus vizibil amprenta pe ea. Cu toate acestea, constructia ramane una foarte frumoasa. Intrarea este dominata de o usa masiva din lemn si prezinta doua ferestre laterale, cu perdele de un alb imaculat. Turnul bisericesc este inalt de aproximativ 5 metri si strajuieste falnic peste lacasul Sfant. In interiorul acesteia descoperim un candelabru vechi din secolul al XVII-lea, un covor rosu care se asorteaza cu materialul de pe bancile enoriasilor si a celor care canta in cor si prezinta trei altare, unul prinicipal si doua secundare. Altarul principal este infatisat de sculptura din lemn a Sfintei Fecioare Maria si celelalte doua altare sunt caracterizate de statuile Sfantului Ioan Botezatorul si a Domnului Iisus Hristos.

Biserica Turaida din Sigulda poate fi vizitata de catre turisti pe parcursul intregului an, in fiecare zi a saptamanii de luni pana vineri incepand cu orele 9 ale diminetii pana la orele 16 ale dupa amiezii si, in zilele de sarbatoare si in weekend, incepand cu orele 7 ale diminetii pana la orele 18 ale serii. Intrarea este gratuita, insa turistii care vor sa fotografieze sau sa filmeze in incinta cladirii vor fi nevoiti sa achite o taxa de 5 euro de persoana, echivalentul a aproximativ 3 latsi. De asemenea, acestia nu vor avea voie sa aseze aparatul pe trepied pentru a nu stanjeni ceilalti credinciosi si nici sa fotografieze cu ajutorul blitzului, pentru a nu dauna in vreun fel icoanelor si sculpturilor de aici.

Vizitatorii bisericii nu vor fi primiti inauntru daca nu prezinta o tinuta decenta, femeile trebuie sa poarte fuste lungi de culoare inchisa si basma, iar barbatii nu trebuie sa prezinte tinuta sportiva si obligatoriu sa nu aiba capul acoperit. De altfel, orice persoana care intra in Biserica Turaida trebuie sa isi inchida telefoanele mobile sau alte dispozitive de comunicatie, pentru a nu perturba linistea. Este strict interzis accesul cu animale de companie in monumentul religios.

Localizare

GPS - Latitudine: 57.181599, Longitudine: 24.846800

Mareste harta

Legenda

 • Biserica Turaida din Sigulda
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Turaida din Sigulda