Catedrala din Canterbury

Catedrala din Canterbury, punctul central al orasului, a fost prima dintre marile catedrale normande ale Angliei. Nucleu al anglicanismului de pretutindeni, catedrala Biserica lui Hristos din Canterbury (numele sau oficial) reprezinta un manual viu de arhitectura medievala.

Constructia cladirii a inceput in 1070, apoi a fost demolata, in 1096 a fost reinceputa, lucrarile dc imbunatatire intinzandu-se pe o perioada de trei secole. In 1174, cand sectiunea originala pentru cor a ars din temelii, a fost inlocuita cu alta, in stil gotic, cu arcade inalte, ascutite. Nu ratati cafasul din aripa nordica avand doua vitralii ilustrandu-1 pe Iisus in templu, cei trei regi adormiti si nevasta lui Lot prefacuta intr-un stalp de sare. Acestea se numara printre elementele adaugate ulterior catedralei, s-au pastrat insa numai 33 dintre cele 208 originale.

Catedrala era veche de numai un secol si avea proportii relativ reduse, cand Thomas Becket, arhiepiscopul de Canterbury, a fost asasinat aici, in 1170. Fiind un sustinator fervent al intereselor eclesiastice, il maniase pe Henric al II-lea, prietenul sau, care exclamase: „Cine ma va scapa de acest preot sacaitor?" Crezand ca indeplinesc dorinta regelui lor, patru cavaleri l-au atacat pe Becket intr-una dintre capelele laterale si l-au ucis. Doi ani mai tarziu Becket fost canonizat, iar faptul ca, ulterior, Henric al II-lea a recunoscut autoritatea bisericii si s-a cait a contribuit la stabilirea catedralei ca centru incontestabil al crestinatatii engleze.

Mormantul lui Becket, distrus de Henric al VIII-lea in 1538, ca parte a eforturilor sale de a reduce puterile bisericii si de a-i confisca bogatiile, a fost unul dintre cele mai extravagante vestigii ale lumii crestine. In Capela Treimii, care adapostea mormantul, se pot admira inca vitralii din secolul al XIII-lea, ilustrand miracolele lui Becket. Acest loc era atat de venerat incat in 1376 Eduard, Printul Negru, fiul razboinic al lui Eduard al IIl-lea si erou national, a fost inmormantat langa el. Locul in care a fost asasinat Becket este chiar in stanga naosului, cateva trepte mai jos. In colt, o alta scara coboara catre enorma cripta normanda, un beci boltit, construit la inceputul secolului al XII-lea. Acoperisul este sprijinit de un sir de pilastri, cu capiteluri impodobite cu animale si monstri dansand.

Daca timpul va permite, vizitati neaparat schiturile si celelalte cladiri monahale din partea de nord a catedralei. Datand din secolul al XII-lea, turnul de apa octogonal inca asigura o parte din necesarul de apa al catedralei. Scara normanda din coltul de nord-vest al Curtii Verzi dateaza din 1167 si este un exemplu unic al arhitecturii nationale din perioada respectiva. Catedrala este foarte vizitata, asa ca, daca doriti sa evitati aglomeratia, vizitati-o devreme, la prima ora, sau seara.

Cand intrati, veti primi o harta si o trecere in revista a istoriei cladirii. Ghidurile audio au cele mai multe detalii, sau faceti un tur pentru a simti totul in mod direct.

Taxe de intrare: 3,50 £ un tur, 2,95 £ ghid audio
Program: Paste-septembrie, luni-sambata 9:00-18:30, duminica 12:30-14:30 si 16:30-17:30; octombrie-Paste, luni-sambata 9:00-17:00, duminica 12:30-14:30 si 16:30-17:30.

In timpul serviciilor religioase, accesul este restrictionat.

Localizare

GPS - Latitudine: 51.279800, Longitudine: 1.081920

Mareste harta

Legenda

 • Catedrala din Canterbury
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

mihai demian

este foarte frumos dar prea scump