Catedrala din Koln

Catedrala din Koln este o biserica romano-catolica. Acesta este sediul arhiepiscopului din Köln si se afla sub administrarea Arhiepiscopiei din Köln. Acesta este un monument renumit al catolicismului german si al arhitecturii gotice, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din Germania, atrage o medie de 20.000 de oameni pe zi.

Lucrarile de constructie ale Domului din Köln au inceput in 1248, dar au fost oprite in 1473, lasandu-l neterminat. Constructia a fost reluata in secolul al XIX –lea si a fost finalizata, in 1880. Acesta are 144.5 metri (474 ft) lungime, 86.5 m (284 ft) latime si turnurile sale sunt de aproximativ 154 m (515 ft) inaltime.

Catedrala este cea mai mare biserica gotica din Europa de Nord, are doua turle inalte si cea mai mare fatada de biserica din lume.

Catedrala care trebuia sa fie un exemplu palpabil al imparatiei Domnului pe pamant, a fost conceputa la o scara atat de mare incat constructia inceputa in anul 1248 nu a fost terminata decat in anul 1880, desi constructorii s-au tinut de planurile originale. Piatra de temelie a fost pusa la 15 august 1248, de catre Arhiepiscopul Konrad von Hochstaden. Bratul de est a fost finalizat sub indrumarea Maestrului Gerhard. Cu o inaltime de 154 metri, cele doua turnuri vestice ale catedralei erau de departe cele mai inalte structuri din lume la data la care au fost terminate.

Catedrala a fost construita pentru a gazdui ceea ce se credea a fi Moastele Magilor, cei trei regi care i-au adus un omagiu pruncului Isus (comertul cu obiecte amintind de vremurile sfinte constituia o afacere profitabila in Evul Mediu si nu intotdeauna cinstita). Cu toate acestea, proportiile cladirii nu au fost intotdeauna doar un exemplu de preamarire din partea cetatenilor din Köln, totul a survenit ca urmare a numarului imens de pelerini care veneau sa vada moastele.

Catedrala a fost afectata de atacurile aeriene din cel de Al Doilea Razboi Mondial. Se spune ca turlele bisericii au fost folosite ca un punct de reper de catre avioanele aliate, acesta fiind motivul pentru care catedrala nu a fost distrusa. Reparatiile Catedralei au fost finalizate in 1956.

La 25 august 2007, Catedrala a primit un nou vitraliu la sud. Cu 113 de metri patrati de sticla, fereastra a fost creata de artistul german Gerhard Richter. Vitraliul este compus din 11500 de piese identice din sticla colorata, care seamana cu pixelii.

In 1996, catedrala a fost adaugat pe Lista Patrimoniului Mondial de site-uri culturale importante UNESCO.

Facand parte din Lista Patrimoniului Mondial si cu pozitia sa convenabila pe traseele turistice, Catedrala din Koln este o atractie turistica majora pentru vizitatori, inclusiv pentru multi dintre cei care calatoresc acolo in pelerinaj crestin.

Vizitatorii pot urca 509 trepte de piatra pe o scara in spirala, pentru a ajunge la o platforma de vizionare cu aproximativ 98 m (322 ft) deasupra solului. Platforma ofera o vedere spectaculoasa in partea de sus a Rinului.

Designul Domului din Köln s-a bazat foarte mult pe modelul Catedralei Amiens in ceea ce priveste planul de la sol, stil si inaltimea navei centrale. Planul este in forma de cruce latina, asa cum sunt de obicei toate catedrale gotice. Aceasta are doua abside de ambele parti, care sprijine una dintre cele mai mari bolti gotice din lume.

Corul medieval pastreaza o mare parte din accesorii originale. Acesta prezinta un aranjament in stil francez cu arcade foarte inalte.

Naosul dispune de ferestre cu vitralii din secolul al XIX-lea. Catedrala este dominata de turlele sale uriase, in intregime germanice. Una dintre comorile Catedralei este altarul instalat in 1322. Acesta este construit in mare parte din marmura neagra, insa fata si laterale sunt acoperite cu marmura alba. Se considera ca aici sunt ramasitele celor Trei Magi, ale caror moaste au fost aduse de Frederic Barbarossa in 1164. Astazi, moastele sunt tinute chiar in spatele altarului, in racla originala imensa din aur si argint.

Cealalta mare comoara a catedralei, in ultimul paraclis pe stanga, cum stati cu fata spre altar, este Gero Cross, un crucifix monumental din lemn de stejar ce dateaza din anul 971. Se crede ca a fost comandat in jurul anului 960 pentru Arhiepiscopul Gero. Adoratia magilor (1440), un triptic de Stephan Lochner, cel mai vestit pictor medieval din Köln, se afla in partea dreapta.

Catedrala are unsprezece clopote dintre care patru sunt medievale. Primul clopot, Dreikönigsglocke, a avut 3.8 tone, a fost turnat in 1418, instalat in 1437, si reformat in 1880.

Atractia principala a orasului Köln e expresia celui mai pur spirit gotic din Europa. Arcada, coridorul ce inconjoara partea din spate a altarului, este neobisnuit de mare, ceea ce da posibilitatea prelatilor care oficiaza in catedrala sa primeasca un numar mare de vizitatori pana la rascruce (la intalnirea dintre naos si transept, acolo unde au fost expuse la inceput moastele), prin spatele altarului si din nou in exterior.

Va recomandam sa vizitati Domschatzkammer (Visteria Catedralei) ce include chivotul din argint al arhiepiscopului Engelbert, care a fost injunghiat mortal in anul 1225. Alte obiective de interes sunt vitraliile, unele datand din secolul al XlII-lea; altarul din secolul al XV-lea si altarul din secolul al XIV-lea timpuriu cu decoratiunile sale albe si stralucitoare si complicatele paravane pentru cor. Urcati pana in varful clopotnitei pentru a avea o vedere de ansamblu.

Adresa: Dompl, Altstadt 90221/9258-4730
Taxe de vizitare: Turnul 2 €, turul turnului si al visteriei catedralei la 5 €, Domschatzkammer -4 €
Program: Zilnic 6:00-19:00; turnul si casa scarii noiembrie-februarie, zilnic 9:00-16:00; martie, aprilie si octombrie, zilnic 9:00-17:00; mai-septembrie, zilnic 9:00-18:00; tururi cu ghid in limba engleza luni—sambata 10:30—14:30, duminica la 14:30. Domschatzkammer - Zilnic 10:00-18:00)

Localizare

GPS - Latitudine: 50.935799, Longitudine: 6.915170

Mareste harta

Legenda

 • Catedrala din Koln
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

valy

Impresionant si fascinanta aceasta constructie!

stefana

Este impresionant,ca marime in primul rand si impresionant ca obiect de arta, chiar daca esti, sau nu esti,un cunoscator.Maretia ei este dificil de explicat, de cum intri esti nauc, nu stii la ce sa te uiti, ce sa citesti,ce sa retii mai important.Turul tebuie facut cand nu este slujba, pentru a avea ocazia sa te asezi si sa contemplezi cu capul pe spate ,tot ce nu poti cuprinde dintr-o privire. Trebuie sa dai un tur ,pana in capat,dupa altarul principal, sa vezi mormintele multor papi inmormantati aici, de-a lungul timpului, tot niste obiecte de arta sculptata in piatra. Tablourile,vitraliile, altarele suplimentare, vistieria Domului sunt importante de vazut pe indelete,ca sa intelegi ce maretii s-au facut in numele religiei, maretii care sa te puna pe ganduri cum au reusit oamenii ,acum un mileniu sa gandeasca si sa construiasca acest Dom. Impresionant !!! Intrarea gratuita, se plateste doar taxa la vistierie, atentie la cersetori si hoti ce misuna peste tot,in timp ce cascati gura,sau fotografiati.In jurul Domului sunt multi , enorm de multi turisti dar si polititsti datorita acestui lucru, dar preventia e mai sanatoasa.