Catedrala din Lincoln

Catedrala Lincoln, pe numele ei complet The Cathedral Church of the Blessed Virgin Mary of Lincoln sau St Mary’s Cathedral, este o catedrala istorica situata in Lincoln, Anglia si sediul Episcopului din Lincoln.

Constructia cladirii a inceput in 1088 si a continuat in mai multe etape de-a lungul perioadei medievale. Acesta a avut reputatia de cea mai inalta cladire din lume, timp de 249 de ani, intre 1300-1549. Turnul central s-a prabusit in 1549 si nu a fost reconstruit.

Remigius de Fécamp, primul episcop de Lincoln, a mutat sediul episcopal acolo undeva in jurul perioadei 1072-1092. Episcopul Remigius a construit prima Catedrala Lincoln in acest loc, terminand-o in 1092 si apoi murind la 9 mai in acelasi an, cu doua zile inainte ca aceasta sa fie sfintita.

In 1141, acoperisul din lemn a fost distrus intr-un incendiu. Episcopul Alexander a reconstruit si extins catedrala, dar cea mai mare parte a fost distrusa de un cutremur aproape 40 de ani mai tarziu, in 1185. Dupa cutremur, a fost numit un nou episcop, Hugh de Burgundia din Avalon, Franta, care a devenit cunoscut sub numele de Sfantul Hugh din Lincoln. El a inceput o reconstructie masiva si un program de extindere. Reconstructia a inceput cu corul si transeptele de est intre 1192 si 1210. Nava centrala a fost apoi construita in stilul gotic timpuriu englez. Catedrala Lincoln a beneficiat in curand si de alte progrese arhitecturale ale timpului - arcade ascutite, contraforturi si bolte. Acest lucru a permis crearea si sustinerea unor ferestre mai mari.

Catedrala din Lincoln este a treia cea mai mare ca suprafata, din Marea Britanie, dupa St. Paul si York Minster. Acesta este cea mai mare cladire din Lincolnshire si pana la 1549 turla a avut reputatia de cel mai inalt turn medieval din Europa, chiar daca inaltimea exacta a fost o chestiune de dezbatere.

Exista treisprezece clopote in turnul de sud-vest, doua in cel de nord-vest si cinci in turnul central. Cele doua vitralii mari in stil rose, Dean’s Eye si Bishop’s Eye, au fost adaugate catedralei in timpul Evului Mediu tarziu. In timpul completarilor aduse, precum Dean’s Eye si alte adaosuri gotice majore, se crede ca s-au facut unele greseli in constructie, deoarece in 1237 turnul principal s-a prabusit. Un nou turn a fost in curand inceput si in 1255 Catedrala a facut o petitie catre Henric al iii-lea pentru a se permite daramarea unei parti din zidul orasului pentru a mari si extinde constructia, plan ce includea refacerea turnului central. Capelele mici rotunjite au fost inlocuite cu unele mai mari, iar acest lucru a determinat cresterea numarului de pelerini, care veneau sa se inchine la altarul lui Hugh de Lincoln.

Episcopul din Lincoln, Hugh de Wells, a fost unul dintre semnatarii Magna Carta si timp de sute de ani la Catedrala s-a pastrat una dintre cele patru copii ramase ale originalului, care se afla acum expusa in siguranta la Lincoln Castle. Exista alte trei copii care au supravietuit: doua la British Library si un exemplar la Catedrala Salisbury. In 2009, Magna Carta din Lincoln a fost imprumutata Bibliotecii Prezidentiale Ronald Reagan din Simi Valley, California.

Una dintre sculpturile in piatra din Catedrala este Lincoln imp (Dracusorul Lincoln). Exista mai multe variante ale legendei sculpturii. Potrivit legendei din secolul al XIV-lea, doi dracusori rautaciosi au fost trimisi de Satana pentru a face munca raului pe Pamant. Dupa ce au provocat haos in alta parte in nordul Angliei, cei doi dracusori au mers la Catedrala Lincoln, unde au spart mese si scaune. Un inger a aparut in Angel Choir (Corul ingerilor) si le-a ordonat sa se opreasca. Unul dintre cei doi dracusori s-a asezat in varful unui stalp de piatra si a inceput sa arunce cu pietre in inger, in timp ce celalalt s-a ghemuit sub mesele si scaunele rupte. Ingerul a transformat primul dracusor in piatra, permitandu-i celuilalt sa scape.

In incinta Catedralei din Lincoln exista si Biblioteca Wren, care gazduieste o colectie rara de peste 277 manuscrise, inclusiv textul Venerable Bede.

Potrivit oficialilor catedralei, se cheltuiesc peste 1 milion de lire sterline pe an pentru mentenanta. Cel mai recent proiect finalizat a fost restaurarea frontului de vest, in 2000. Cu ceva timp in urma, a fost descoperit faptul ca, contraforturile suspendate din capatul de est nu mai sunt conectate la sustinerea de piatra alaturata si s-au facut reparatii pentru a preveni colapsul.

Intre 2006 si 2009, aproximativ 200.000 de persoane au vizitat Catedrala Lincoln anual. In 2010, cifra a scazut la 150.000, ceea ce face din catedrala a 16-a cea mai vizitata atractie din East Midlands. Scaderea numarului de vizitatori a fost atribuita anularii din acel an a Targului de Craciun.

De-a lungul timpului, Catedrala a fost mentionata in unele carti, dar a fost folosita si pentru filmari la diverse productii cinematografice. O scena importanta din romanul lui DH Lawrence, Rainbow, are loc la Catedrala Lincoln. Catedrala apare si in romanul lui Ken Follett, The Pillars of the Earth.

Catedrala a fost utilizata pentru filmarea peliculei Codul lui Da Vinci. Aceasta a jucat rolul de Westminster Abbey, deoarece acolo nu s-au permis filmarile.

Taxa pentru vizitarea catedralei in timpul saptamanii este de 6.00 lire si se plateste de-a lungul sezonului turistic. Catedrala se deschide la 7:15 pentru rugaciunea de dimineata de la 7:30. In timpul lunilor de vara, iulie si august, catedrala este deschisa pana la 20:00, de luni pana vineri, iar in restul anului pana la 18:00.

Uneori, catedrala este inchisa din cauza slujbelor sau evenimentelor private, asa ca inainte de a planifica un tur este bine sa telefonati la 01522 561600.

Localizare

GPS - Latitudine: 53.234280, Longitudine: -0.535400

Mareste harta

Legenda

 • Catedrala din Lincoln
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala din Lincoln