Catedrala orasului Salisbury

Orasul Salisbury este dominat de aceasta grandioasa catedrala. Catedrala din Salisbury este unica printre catedrale datorita faptului ca a fost conceputa si construita integral in incredibilul interval de timp de numai 38 de ani (1220-1258). Turla, adaugata in 1320, este cea mai inalta din Anglia si constituie o miraculoasa dovada a ingeniozitatii medievale, desi varful, inaltandu-se la 123 m deasupra solului, este inclinat pe o portiune de 76 cm.

Pentru o reconstructie plina de imaginatie a dramei care s-a ascuns in spatele unei asemenea realizari, cititi romanul lui Willam Golding, Turla.

Excelenta macheta a catedralei din transeptul de nord, „bratul" bisericii, din stanga, cum priviti catre altar, arata cum era cladirea la 20 de ani dupa inceperea constructiei si ilustreaza clar ambitia constructorilor medievali din Salisbury. Din cauza complexitatii, inaltimii si greutatii sale imense, turla a ridicat intotdeauna probleme de structura. La sfarsitul secolului al XVII-lea, Sir Cristopher Wren a fost chemat de la Londra pentru a indrepta turla, iar la jumatatea secolului al XlX-lea, Sir George Gilbert Scott, un renumit specialist in stilul gotic din perioada victoriana, a desfasurat un program de restaurare masiva. De asemenea, a initiat curatarea interiorului si a inlaturat anumite modificari nu tocmai adecvate aduse in secolul al XVIII-lea. Cu toate acestea, spatiul pare spartan si putin mohorat, insa ferestrele cu vitralii si mormintele sculptate ale cruciatilor si ale altor eroi medievali sunt remarcabile. Ceasul din naosul de nord, poate cel mai vechi mecanism functional din Europa, daca nu din lume, a fost realizat in 1386

Pe partea nordica a curtii interioare a Catedralei Salisbury se afla una dintre cele patru porti din piatra cu creneluri, High Street Gate, construite pentru a separa curtea interioara de restul orasului. Trecand pe sub ea, intrati in inima orasului modern.

Puteti sa participati la un tur de 45 de minute al bisericii, organizat de doua sau mai multe ori pe zi, si mai puteti alege si un tur al turlei si acoperisului, organizat cel putin o data pe zi. Spatioasele galerii sunt cele mai mari din Anglia, iar casa parohiala (Chapter House), in forma octogonala, cuprinde o minunata friza datand din secolul al XUI-lea, ilustrand scene din Vechiul Testament. De asemenea, tot aici puteti vedea una dintre cele patru exemplare originale ale Magna Carta, carta libertatilor pe care regele Ioan a fost constrans sa o semneze de baronii englezi, in 1215. In secolul al XIII-lea acest exemplar a fost trimis aici pentru a fi pastrat in siguranta.

Taxe de intrare: Catedrala: donatie sugerata 4 £, turul acoperisului: 4,50 £; Casa Parohiala: intrarea libera

Program: Catedrala: mijlocul lui iunie-august, luni-sambata 7:15-19:15, duminica 7:15-18:15; septembrie -mijlocul lui iunie, zilnic 7:15-18:15. Casa parohiala: mijlocul lui iunie-august, luni-sambata 9:30-18:45, duminica 12:00-17:30; septembrie-octombrie si martie - mijlocul lui iunie, luni-sambata 9:30-17:30, duminica 12:00-17:30; noiembrie-februarie, luni-sambata 10:00-16:30, duminica 12:00-16:30.

Accesul in catedrala este restrictionat pe durata serviciului religios

Localizare

GPS - Latitudine: 51.064930, Longitudine: -1.797680

Mareste harta

Legenda

 • Catedrala orasului Salisbury
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala orasului Salisbury