Catedrala Santa Maria din Cagliari

Catedrala Santa Maria din Cagliari este o catedrala romano-catolica din Cagliari, Sardinia, Italia. Acesta este sediul arhiepiscopul de Cagliari.

Catedrala Santa Maria din Cagliari a fost construita in secolul al XIII-lea in stil romanic-pisan, obtinerea statutului de catedrala avand loc in anul 1258. In secolele XVII si XVIII a fost renovata in conformitate cu stilul baroc. In 1930 a primit fatada actuala, in stil neo-romanic, inspirata de Catedrala din Pisa.

Catedrala Santa Maria a fost construita de catre pisani in cetatea lor care domina orasul, Castel di Castro. Ocupa o suprafata patrata, cu un naos si doua nave, acestea din urma avand in bolti in cruce, in timp ce nava a avut un plafon din lemn. In 1258, dupa ce pisanii au distrus Santa Igia, capitala Giudicato de Cagliari, si catedrala de acolo, a devenit sediul Diocezei de Cagliari.

In secolul al XIV-lea a fost construit transeptul impreuna cu cele doua intrari laterale, oferind catedralei o forma de cruce. Fatada a primit o fereastra gotica iar turnul-clopotnita a fost modificat. Din aceeasi perioada vine si prima capela, in stil gotic italian, in bratul stang al transeptului. Bratul drept al acestuia a fost completat dupa cucerirea orasului Cagliari de catre aragonezi, si doua capele suplimentare au fost construite.

In 1618 a fost ridicata casa parohiala, in scopul de a construi un sanctuar pentru moastele mai multor martiri. Interiorul si fatada au fost restructurate in stil baroc, intre anii 1669-1704. O cupola a fost construita la centrul transeptului, si capelele gotice au fost eliminate.

Fatada veche a fost demolata in secolul al XX-lea, si inlocuita cu o fatada neo-romanica, urmand insa liniile designului original, in anii 1930.

In interior, principala atractie este perechea de amvoane din secolul al XII-lea a maestrului Guglielmo, initial sculptate pentru catedrala din Pisa. Acestea a fost dus la Cagliari in 1312 si plasat in naos, in apropierea celei de-a treia coloane. Cei patru lei din marmura care au sustinut amvonul se afla acum la picioarele balustradei presbiteriului. Operele de arta prezente includ un triptic flamand din secolul XV, cunoscut si sub numele de Troita lui Clement al VII-lea, atribuit lui Rogier van der Weyden, si Monumentul Funerar baroc de Bernardo de La Cabra, Arhiepiscop de Cagliari, care a murit in timpul ciumei din 1655. Partea stanga a transeptului adaposteste o capela din secolul al XIV-lea si Mausoleul regelui aragonez Martin I al Siciliei, construit intre anii 1676-1680 - Martin a murit in timpul cuceririi Sardiniei, in secolul al XV-lea.

In cripta se afla Sanctuarul Martirilor, care include 179 de nise care contin relicve ale martirilor din Cagliari, gasite in timpul sapaturilor din secolul XVII in apropiere de Bazilica San Saturnino. Sanctuarul are trei capele cu decoratiuni baroce.

Localizare

GPS - Latitudine: 39.218781, Longitudine: 9.117250

Mareste harta

Legenda

 • Catedrala Santa Maria din Cagliari
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala Santa Maria din Cagliari

Cagliari