Domul din Florenta

Basilica di Santa Maria del Fiore (Domul din Florenta) este principala biserica din Florenta, Italia. Construirea Domului din Florenta a inceput in 1296, sub indrumarea lui Arnolfo di Cambio. Ulterior, in 1436, planul Domului a fost completat de Filippo Brunelleschi. Complexul arhitectonic, constituit din Dom, clopotnita si baptisteriu, se afla la doar cateva strazi de Piazza della Signoria si raul Arno, si la mai putin de 20 de minute de mers pe jos, spre est, de la gara. Acest complex face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Bazilica este una dintre cele mai mari biserici din Italia, si pana la dezvoltarea de noi materiale structurale in epoca moderna, cupola a fost cea mai mare din lume. In prezent, ramane cel mai mare Dom din caramida construit vreodata. Cele trei cladiri au o piateta proprie, un spatiu deschis, permanent plin de turisti. Cea mai buna perioada de a vizita Domul este dimineata, inaintea tururilor ghidate. Mare parte din cele mai frumoase lucrari de arta sunt expuse in Museo dell'Opera del Duomo, aflat in capatul laturii estice a Domului.

Exteriorul bazilicii este prevazut cu policrome de marmura, panouri in diferite nuante de verde si roz marginite cu alb, si are un plan elaborat in secolul al XIX-lea. Catedrala este biserica mama a Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Florenta, a carei arhiepiscop este in prezent Giuseppe Betori.

Santa Maria del Fiore a fost construita pe locul unei catedrale anterioare dedicata lui Saint Reparata; o cladire veche, fondata in secolul al V-lea. Biserica noua a fost proiectata de Arnolfo di Cambio si aprobata de catre consiliul orasului in 1294. Arnolfo di Cambio a fost, de asemenea, arhitectul bisericii Santa Croce si Palazzo Vecchio. El a proiectat trei nave largi care se incheie sub domul octogonal cu nava de mijloc care acopera zona Santa Reparata. Prima piatra a constructiei a fost pusa in 9 septembrie 1296 de catre cardinalul Valeriana, primul papa trimis la Florenta. Construirea acestui vast proiect a reprezentat timp de 140 de ani, eforturile colective ale mai multor generatii.

In 1302, dupa ce Arnolfo a murit, lucrarile la catedrala au incetinit vreme de treizeci de ani. In momentul in care moastele Sfantului Zenobius au fost descoperite in 1330, in Santa Reparata, proiectul a obtinut un nou impuls. In anul 1331, Arte della Lana, breasla de comercianti de lana, a preluat patronajul exclusiv pentru construirea catedralei, iar in 1334 Giotto a fost numit sa supravegheze activitatea. Asistat de Andrea Pisano, Giotto a continuat planul lui Arnolfo di Cambio. Construirea clopotnitei a fost realizarea sa majora. Cand Giotto a murit in 1337, Andrea Pisano a continuat cladirea pana cand lucrarea a fost din nou oprita din cauza Mortii Negre in 1348.

In 1349 activitatea a fost reluata de o serie de arhitecti, incepand cu Francesco Talenti, care a terminat clopotnita si a inclus in proiect absida si capelele laterale. In 1359 Talenti a fost urmat de Giovanni di Lapo Ghini (1360-1369), care a impartit in patru naosul central. Alti arhitecti au fost Alberto Arnoldi, Giovanni d'Ambrogio, Neri di Fioravante si Andrea Orcagna In 1375 vechea biserica Santa Reparata a fost demolata. Nava a fost terminata in 1380.

Catedrala din Florenta este construita ca o basilica, fiind prevazuta cu o nava centrala. Altarul si transeptele sunt identice din planul poligonal, separate de doua capele mai mici poligonale. Planul de ansamblu formeaza o cruce latina. Naosul si culoarele sunt separate prin largi arcade gotice ascutite. Decorarea exteriorului catedralei, inceputa in secolul al XIV-lea, nu a fost finalizata pana in 1887, cand fatada de marmura policroma a fost finalizata dupa planul lui Emilio De Fabris.

In timpul indelungatei sale istorii, aceasta catedrala a fost sediul Consiliului din Florenta (1439), locul in care a predicat Girolamo Savonarola si unde a fost ucis Medici Giuliano di Piero.

Adresa: Piazza Duomo
Program: deschis de la ora 10 la 17; joi: 10 - 16:30; sambata: 10 - 16:45; duminica si de sarbatorile religioase: 13.30 - 16:45; prima sambata din luna: 10 - 15:30; 1 ianuarie, Paste si Craciun: 15.30 - 16:45; Inchis pe 6 ianuarie.
Taxe de acces: nu se percep

Informatii utile

Adresa

Piazza del Duomo 17, 50122 Florenta

Cum ajung

Autobuzele C1, C2, 14, 23

Telefon

+39(055)215380

Alte informatii

Vizitarea Domului este gratuita, insa pentru cei care doresc si vizitarea Clopotnitei, Catedralei, Muzeului si Criptei exista o taxa unica de 10 euro. Pentru panorama trebuie sa urcati 463 de trepte (nu exista lift). Muzeul este inchis pana in toamna anul

Timp mediu vizitare

1h

Preturi

 • Taxa acces: Gratuit

Orar

 • Luni - Vineri: 08.30 - 18.30
 • Sambata: 08.30 - 17.00
 • Duminica si Sarbatori: Inchis

Localizare

GPS - Latitudine: 43.773048, Longitudine: 11.255420

Mareste harta

Legenda

 • Domul din Florenta
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Domul din Florenta