Moscheea Albastra din Cairo

Moscheea Aqsunqur, cunoscuta si sub numele de Moscheea Albastra sau Moscheea Ibrahim Agha, este localizata in orasul Cairo si este una dintre multele moschei “albastre” ale lumii. Moscheea Albastra este situata in cartierul Tabbana din partea islamica a orasului Cairo, mai exact intre Bab Zuweila si Cetatea Cairo. Moscheea deserveste ca un complex funerar, ce cuprinde o serie de mausolee ce gazduiesc corpul fondatorului moscheii, Shams ad-Din Agqunqur, dar si corpurile fiilor sai si ale copiilor sultanului mameluc an-Nasir Muhammad.

Moscheea a fost construita in anul 1347 la ordinele emirului Shams ad-Din Aqsunqur din perioada sultanatului mameluc al lui al-Muzaffar Hajji. Aqsunqur a fost fiul vitreg al lui an-Nasir Muhammad si unul dintre cei mai proeminenti emiri. Istoricul musulman Al-Maqrizi a scris ca Aqsunqur a supervizat intreaga constructie a moscheii si chiar a participat la aceasta. Datorita faptului ca a fost guvernator in Tripoli, moscheea a fost construita intr-un stil arhitectural sirian. Mormantul lui Aqsunqur este situat in complexul moscheii, alaturi de fii sai. Pana in secolul 15, moscheea lui Aqsunqur s-a aflat in paragina in urma pierderii unor obiecte religioase. In anul 1412 a fost construita o fantana in centrul curtii mamelucilor de catre emirul Tughan. Deoarece erau fonduri putine, Moscheea Aqsunqur era folosita doar pentru rugaciunile de vineri si pentru sarbatorile religioase. In anul 1908, moscheea Aqsunqur a fost restaurata de catre Comitetul de Conservare a Monumentelor Artei Arabe. In anul 1992, arcadele moscheii au fost afectat de un cutremur, insa au fost consolidate ulterior de catre guvernul egiptean. In anul 2009, un plan de reabilitare a moscheii a fost pus in aplicare de catre Fondul Aga Khan impreuna cu asociatia “Fonduri pentru toate Monumentele Lumii”.

Aspectul general al moscheii constra intr-o curte deschisa, cunoscuta sub numele de “sahn”, inconjurata de 4 arcade. Sunt trei intrari ce fac accesul in moschee posibil, cea principala fiind cea de pe latura vestica. In partea de nord se poate vedea mausoleul Kujuk, ce este situat cu doua fatade catre strada. Spre deoseibire de restul mausoleelor din Cairo, mausoleul lui Kujuk nu este aliniat in functie de Mecca, ci este aliniat cu strada. Interiorul moscheii dispune de un aspect neregulat datorat in special lucrarilor de renovare ale lui Ibrahim Agha, ce a inlocuit boltirea arcadelor cu niste coloane ce sustin un tavan plat din lemn.

Minaretul este situata pe fatada sudica, cu vedere la strada Bab al-Wazir. Acesta este de inaltimea a trei etaje, primul dintre acestea fiind circular si plat, al doilea circular si striat, iar cel din urma se aseamana cu o lampa ce este sustinuta de 8 coloane subtiri. Se spune ca initial, minaretul a fost inalt de 4 etaje, iar cel de-al treilea etaj avea o forma octagonala, insa a fost eliminat in timpul restaurarii.

Localizare

GPS - Latitudine: 30.036245, Longitudine: 31.260294

Mareste harta

Legenda

 • Moscheea Albastra din Cairo
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Moscheea Albastra din Cairo