Sinagoga Transito din Toledo

O importanta casa de rugaciune a populatiei evreiesti din Toledo a fost si Sinagoga El Transito, infiintata in anul 1357 de catre sfetnicul si bijutierul Regelui Pedro I al Castiliei, Samuel ha-Levi Abufalia. Aceasta reprezinta cel mai interesant exemplu al artei spaniole evreiesti din prezent.

Construita dupa planurile arhitectului Don Meir Abdeil, sinagoga a servit ca si o casa privata destinta rugaciunilor lui Samuel ha-Levi, un important membru al comunitatii evreisti din Toledo, accesul facandu-se printr-o poarta de la locuinta personala a acestuia.

Dupa expulzarea evreilor din oras in anul 1492, in urma eliberarii decretului Alhambra, sinagoga a fost ocupata de catre Ordinul Calatrava si transformata intr-o biserica dedicata Sfantului Benedict, tot atunci fiindu-i adaugat si turnul-clopotnita. In secolul al XVII-lea, cladirea a devenit o manastire inchinata Fecioarei Maria si cunoscuta sub denumirea de „Nuestra Senora del Transito”, nume pastrat pana in prezent. Numele bisericii „El Transito” deriva de la opera de arta a pictorului spaniol Juan Correa de Vivar - „Transito de la Virgen”. La inceputul secolului al XIX-lea, in timpul razboaielor napoleoniene, acest complex a fost transformat intr-o cazarma, revedenind apoi la stadiul de manastire, pentru ca in anul 1877 sa fie declarat monument national.

In anul 1910, edificiul a fost preluat de catre Muzeul El Greco din Toledo, ce apartinea fundatiei Vega-Iclan, ramand in custodia acestuia pana in anul 1968. De-a lungul renovarilor care au avut loc in anii 1960, sinagoga a beneficiat de noi piese de mobilier, incluzand si tapiteriile donate de catre familia Pinto-Coriat. Incepand din anul 1970, acest lacas de cult, impreuna cu muzeul adiacent acestuia – Muzeul Sefardi, infiintat in anul 1964, face parte din Muzeul National de Arta Iudeo-Spaniola.

Exteriorul acestei biserici de forma dreptunghiulara este relativ sobru, dar in acelasi timp atractiv, fiind realizat din piatra si caramida, arta specifica arhitecturii musulmane in Spania, iar fatada principala este decorata cu sapte ferestre a caror frumusete este redata prin arcadele oarbe si balcoanele din lemn.

In interiorul cladirii se remarca sala de rugaciune, inalta de 9.5 m si lunga de 23 m, cu decoratiuni ale artei stilului mudejar, cu lambriuri de lemn pe tavan, inscriptii ebraice ce lauda pe rege, pe Dumnezeu dar si pe Levi, fondatorul bisericii, si citate din Psalmi la partea superioara a peretilor, precum si o descriere poetica a templului ce poate fi vazut pe peretele estic. In partea de nord a structurii se afla camera femeilor, o sectiune ce se intinde de-a lungul a doua etaje, fiind separata de cea a barbatilor, insa aceastea aveau voie sa priveasca in timpul ceremoniilor. Peretele din partea de est inca pastreaza cele trei nise ce obisnuiau sa gazduiesca „Chivotul Sfant” (Aron Kodesh) cu Cartea Torei.

Stilul arhitectural al sinagogei El Transito, precum si al altor monumente medievale evreisti din Spania care au supravietuit de-a lungul timpului, au reprezentat o sursa de inspiratie in construirea a multor astfel de lacase de cult in intreaga Europa, de-a lungul secolului al XIX-lea. Prezenta decoratiunilor bogate reprezinta dovada statutului social ridicat al evreilor din Spania inainte de expulzarea acestora.

Sinagoga El Transito poate fi vizitata de marti pana sambata, intre orele 09.30 – 20.00, in perioada dintre lunile aprilie – septembrie si in intervalul orar 09.30 – 18.30 pentru perioada dintre lunile octombrie – martie. Program de vizitare exista si ziua de duminica si in zilele declarate sarbatori legale, doar intre orele 10.00 – 15.00. Pretul unui bilet de intrare este de 3 €/persoana, iar studentii, pensionarii si copii sunt scutiti de plata taxei de intrare.

Localizare

GPS - Latitudine: 39.855728, Longitudine: -4.029180

Mareste harta

Legenda

 • Sinagoga Transito din Toledo
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Sinagoga Transito din Toledo