Templul lui Hatshepsut

Templul lui Hatshepsut este un obiectiv turistic din apropierea orasului Luxor care dateaza inca din secolul al XV-lea, i.e.n. Acesta se afla pe partea de Vest a Nilului si este recunoscut in prezent, a fi unul dintre cele mai deosebite si frumoase monumente funerare de pe planeta.

Desi in ziua de astazi terasele sunt aride si acoperite de nisip, in perioada antica ele erau pline de flori si erau umplute de picturi si desene specifice acelor timpuri. Din pacate, de-a lungul timpului ele au disparut, dar totodata putem observa fiecare detaliu arhitectural al templului Hatshepsut, deoarece s-a conservat destul de bine - chiar daca au trecut cateva milenii de la construirea lui.

Templul si-a primit numele de la Regina Hatshepsut, cea care a ordonat construirea lui, aceasta durand aproximativ 50 de ani. Istoria acestei regine este destul de controversata, unele persoane spunand ca ea era de fapt un barbat, deoarece au fost descoperite unele portrete in care purta o mustata si chiar vestimentatia unui faraon. Cu toate acestea, se stie faptul ca ea nu se intelegea cu fiul ei vitreg, regina Hatshepsut chiar amanand cu 20 de ani momentul in care Thutmose III trebuie sa se instaureze pe tron. Din aceasta cauza, este foarte posibil ca fiul vitreg sa fi distrus majoritatea portretelor reale ale reginei, incercand sa puna in istorie o amintire gresita a reginei.

In partea din fata a templului veti putea observa, in partea din stanga si in centru, prima rampa si prima colonada, aceasta ducand la o prima conectata de prima terasa. Din pacate, cea de-a 2-a si de-a 3-a terasa sunt inchise pentru public deoarece se efectueaza lucrari de reconsolidare. Dar, este indeajuns sa o observati pe prima, deoarece aici veti putea admira picturi si inscriptii pe peretii ei care descriu calatoria si cadourile oferite reginei si regelui din Punt, dar si produsele ce au fost exportate din aceasta regiune, exprimand astfel bogatia zonei.

In plus, in Templul lui Hatshepsut puteti vizita Capela lui Hathor, ce dispune de propria rampa de acces, iar un aspect inedit este faptul ca o mare parte din aceasta incapere a fost excavata in piatra, fiind greu de prezis pentru oamenii de stiinta modul in care persoanele din perioada antica au reusit acest lucru. Totodata, in apropierea acestei capele se afla capela Anubis, o incapere ce dispune de 12 coloane imense, de un tavan astronomic si de asemenea, de foarte multe picturi in peretii de piatra.

Picturile si gravurile pe care le veti vedea in interiorul acestui templu exemplifica o mare parte din viata reginei Hatshepsut, dar si a fiului ei vitreg. Totodata, zeul Anubis este cel mai celebrat si comemorat in Templul lui Hatshepsut, existand foarte multe imagini in care acesta primeste diferite obiecte si cadouri din partea muritorilor de pe aceste meleaguri. In acea perioada, se credea ca daca se ofera cadouri zeului, atunci pamantul va fi fertil, iar viata pe Pamant va prospera.

Pentru a putea vizita Templul lui Hatshepsut va trebui sa o faceti intre orele 06:00 si 16:00. Templul este deschis in fiecare zi indiferent de anotimp, si gazduieste peste 1 milion de turisti in fiecare an. Daca doriti o lectie de istorie si cultura, atunci nu ezitati sa mergeti la Templul lui Hatshepsut, una dintre cele mai frumoase constructii antice din apropierea orasului Luxor. Dar, chiar daca nu puteti ajunge la acest obiectiv turistic din varii motive, puteti sa il observati chiar si de la distanta, el fiind luminat pe toata durata noptii, iar imaginile oferite sunt deosebite din orice punct de vedere.

Localizare

GPS - Latitudine: 25.738074, Longitudine: 32.606585

Mareste harta

Legenda

 • Templul lui Hatshepsut
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Templul lui Hatshepsut