Despre Chile

Chile este una dintre cele mai lungi tari, ocupand o mare parte din coasta Americii de Sud. Aceasta tara se afla intre Oceanul Pacific si Muntii Anzi. In partea de Nord se invecineaza cu Peru, in Nord – Est cu Bolivia si in Est cu Argentina. Suprafata acestei tari este de 756.096 de kilometri patrati, iar populatie este de aproximativ 16.572.475 de persoane.

Inainte ca Spania sa puna dominare pe aceasta parte a Americii, in secolul al XVI-lea, Chile era inca sub dominatia Incasilor. Cu toate acestea, Chile si-a recapatat independenta in anul 1818, pe data de 12 Februarie. Cu aproximativ 60 de ani mai tarziu, mai exact intre anii 1979 si 1783, in Razboiul din Pacific, Chile a castigat teritorii din Peru si Bolivia, dupa ce le-a invins, consolidandu-si, astfel, suprafata pe care o au, in ziua de azi. Partea de Nord contine foarte multe minereuri, printre care si cupru. Partea de Sud este bogata in paduri si terenuri de pasunat si contine un lant de vulcani si lacuri. Coasta de Sud contine o multitudine de fiorduri, orificii de admisie, canale, peninsule si insule.

Una dintre cele mai prospere si mai stabile tari, din punct de vedere economic, din America, este Chile. Mai mult decat atat, Chile este una dintre tarile fondatoare ale Natiunilor Unite, Uniunea tarilor din America de Sud si a Comunitatii din America Latina si Caraibe.

Chile este o tara bogata in istorie, ea fiind dominata, in trecut, de celebrul imperiu Incas. Acesta a fost cel mai mare imperiu in America Pre-Columbiana, in care centrul militar si politic se afla in Cusco, un oras care se afla in Sud-Estul Peru-ului. Acest imperiu a fost invins in secolul al XVI-lea, cand Spania a pus stapanire pe aceste meleaguri, regimul ei fiind distrus, totusi, 2 secole mai tarziu.

Chile a avut probleme, din punct de vedere economice, in secolul al XX-lea, datorita regimului implementata in acea perioada. Cu toate acestea, dupa aproximativ 50 de ani, economia a inceput sa creasca, datorita unei reforme puternice. Mai mult decat atat, asa cum s-a spus in randurile de mai sus, Chile a devenit una dintre cele mai stabile economii din America de Sud, si nu numai, exploatand iesirea la ocean pe care o are si, de asemenea, de rezervele de minereuri.

Chile este impartit in 15 regiuni, acestea fiind impartite, la randul lor, in provincii, iar acestea din urma in zone comunale. Ultimele doua regiuni, a XIV-a si a XV-a, au fost create in anul 2007.

Avand o lungime de peste 4600 de kilometri, de la Nord la Sud, Chile ofera niste privelisti deosebite si variate, fie ca vorbim de fiorduri, fie de lantul muntos. In Desertul Atacama, in Nord, se afla o rezerva imensa de minereu, in special cupru. Lantul Muntilor Anzi, care se intind in partea de est a tarii, dispun de o biodiversitate incredibila. Mai mult decat atat, acestia asigura faptul ca Chile este cea mai mare tara de coasta din lume.

Din cauza izolarii geografice a acestei tari, Chile dispune de unele animale care nu pot fi gasite in alte colturi ale lumii, imigrarea lor fiind restrictionata partial. Cele mai mari mamifere gasite aici sunt: pumele, o specie de lama numita guanaco si chilla, aceasta din urma fiind o specie de vulpi. De asemenea, unele specii de pesti de apa dulce se gasesc doar in aceasta regiune. Mai mult decat atat, pe teritoriul tarii Chile, se cunosc peste 3000 de specii de ciuperci, dar, cu toate acestea, numarul real este cu mult mai mare, fiind cunoscut faptul ca doar aproximativ 7% dintre toate speciile din lume au fost descoperite.

Daca doriti sa vizitati America de Sud, recomandat este sa mergeti in Chile, deoarece aceasta tara este una dintre cele mai stabile economii si dispune de cea mai mare crestere economica dintre toate. Anul 2006 a reprezentat boom-ul economic, Chile suferind o crestere de 41%, in mare parte datorita boom-ului economic, in ceea ce priveste pretul cuprului, aceasta tara fiind una dintre cele mai mari exportatoare a acestui metal.

Peste 70% dintre locuitorii tarii Chile sunt Romano-Catolici, in timp ce aproximativ 15% sunt evanghelici. Restul de 15% sunt formati din ortodoxi, adventisti si alte minoritati religioase.

Asadar, Chile este o tara care merita sa fie vizitata, fiind una dintre cele mai sigure si stabile din toata America de Sud, dar si datorita biodiversitatii gasite in interiorul acesteia. Aveti sansa sa explorati o zona superba, in care muntii Anzi pot fi observati, in toata splendoarea lor, si, de asemenea, fiordurile, care par ca niste zone rupte din povesti.