Informatii utile China

Date generale


Capitala: Beijing
Moneda: Yuan renminbi (CNY)
Limba oficiala: Mandarina
Fus orar: GMT 08:00
Religie: Budisti (18.2%), Crestini (5.1%), Alte religii (76.7%)

China este recunoscuta pentru


puncte de interes
arhitectura
situri religioase
simbouri turistice
cladiri istorice
istorie
atractii inedite

Cand este indicat sa vizitati China

Datorita suprafetei uriase pe care o ocupa, in China se constata variatii climatice si de temperatura semnificative de la o regiune la alta. In general, toamna este anotimpul cel mai placut, in special in lunile septembrie si octombrie, cand se inregistreaza cantitati reduse de precipitatii. Mai trebuie spus ca temperaturile si gradul de umiditate sunt luate in calcul de unele muzee atuncii cand expun lucrari valoroase. Spre exemplu, numai in luna septembrie se intrunesc conditiile climatice favorabile, cand pot fi prezentate publicului larg picturile de la Muzeul de Arta din Beijing. Limitele de temperatura se situeaza intre 10 si 21ºC. Si primavara este un anotimp placut pentru a veni in vacanta (11 -20 grade C). Din iunie pana in august, se inregistreaza temperaturi in jurul a 25ºC. Cel mai cald este in Wuhan, Tianjin, Chongqing si Nanchang. Vara este, in general, un anotimp ploios, cu o temperatura medie de 23 ºC. Iernile sunt foarte reci in China, (temperaturi sub 10ºC), mai ales in regiunile nordice ale tarii. Pentru a-i atrage pe turisti in aceasta perioda, se organizeaza o serie de spectacole si festivaluri asa cum este Festivalul Liminilor pe Gheata, care atrage an de an numerosi vizitori. De asemenea, un alt avantaj in extrasezon de care puteti beneficia sunt preturile reduse, atat la cazare, cat si la tarifele de vizitare a diferitelor muzee, chiar si suvenirurile sunt mai ieftine. De regula, sezonul turistic de varf se inregistreaza in lunile mai, dar si in septembrie si noiembrie.

Temperaturi medii lunare in China

Un alt aspect pe care trebuie sa-l aveti in vedere, daca sunteti iubitori ai culturii chineze, sunt festivalurile. Datorita multitudinii de nationalitati care convietuiesc in aceasta tara, fiecare cu specificul, obiceiurile si traditiilor lor, fac din China o tara cu un calendar cultural foarte bogat. E bine sa va planificati vacanta si treseul turistic, avand in vedere si datele de desfasurare a diferitelor evenimente culturale care in mod sigur va vor atrage atentia.

Ce sa luati in bagaje

Ideal ar fi sa va aduceti mai multe randuri de haine pe care sa le puteti da jos cu usurinta daca este prea cald, decat sa aduceti numai haine forte groase. Bineinteles, trebuie sa va faceti bagajul in functie de anotimpul cand va hotarati sa vizitati China. In primul rand, aveti nevoie de incaltaminte confortabila, mai ales ca numeroase atractii turistice se afla in natura, asa incat va trebui sa parcurgeti distante mari, in aer liber, in soare sau vant. Aveti nevoie de ochelari de soare si de o palarie de protectie, creme de protectie solara, mai ales daca vizitati provinciile Sichuan, Yunnan si Xinjiang sau Tibetul. Trebuie subliniat faptul ca limita de bagaje admisa pentru turisti, in China, este de doua bagaje de mana pentru cls. I si un bagaj pentru clasa economica. Fiecare bagaj nu trebuie sa depaseasca 5 kg. Daca intentionati sa parcurgeti si zone rurale, este bine sa aveti in bagaje creme de protectie impotriva insectelor si nu uitati medicamente pentru uz general. Nu luati cu voi bijuterii sau ceasuri scumpe. Mai adaugati o lanterna, aparatul foto, accesorii, telefon mobil, harta si un dictionar. Jacheta impermeabila si umbrela nu trebuie sa lipseasca nici ele pentru zilele ploioase, care va pot surprinde oricand.

China este o tara destul de conservatoare, asa incat pantalonii scurti, hainele trasparente si rochiile scurte nu sunt o varianta recomandata. Imbracati-va in haine confortabile, deschise la culoare si din materiale naturale. Jeansii sunt potriviti in orice anotimp. In general, este important sa aveti haine decente si comode care nu trebuie sa fie prea formale.

Viza turistica in China

Pentru a va petrece vacanta in China aveti nevoie de viza turistica. Viza se emite cu o valabilitate de 6 luni (2 intrari pe teritoriul chinez) si pe 3 luni (o intrare). Ca regula generala, cand aplicati pentru viza, pe langa formularele standard, trebuie sa aveti pasaportul valabil nminimum 6 luni de la intrarea in China, sa faceti dovada rezervarii biletului de avion dus–intors, a rezervarii de hotel sau sa prezentati un extras de cont (minimum 100 euro/zi). Taxa pentru eliberarea vizei este de 75 USD.