Cum se ajunge in Ciad

Calatoria cu avionul in Ciad

Singurul aeroport international din Ciad este N'Djamena International Airport (NDJ). Alaturi de compania nationala de zbor, Toumaï Air Tchad, care face legatura cu Bangui, Brazzaville, Cotonou, Douala, Dubai, Libreville si Lomé, companii aeriene precum Sudan Airways, Ethiopian Airlines si Cameroon Airlines, fac legatura intre N'Djamena cu principalele orase din Africa, iar conexiunea cu unele destinatii europene este realizata prin Air France (Paris), care are patru zboruri pe saptamana cu destinatia N'Djamena. Taxele de aeroport pentru zborurile internationale sunt de 8.50 USD.

Pentru a ajunge de la Bucuresti la Ciad, trebuie sa va inarmati cu multa rabdare, deoarece drumul dureaza o zi, cu escala la Frankfurt si Addis-Ababa.

Calatoria cu autocarul in Ciad

Deoarece in Ciad nu exista sistem feroviar, transport este limitat la autobuze, care, si acestea sunt destul de rare si prezenta doar in zonele urbane. In general, drumurile rutiere insumeaza 270 km de drum asfaltat, iar autobuzele circula cu oarecare frecventa in timpul verii. In N'djamena, cele mai intalnite mijloace de transport sunt microbuzele, care au statie in Piata centrala, iar preturile variaza intre 100 CFA (0.19 USD/bilet) si 150 CFA (0.29 USD/bilet), in functie de distanta parcursa.

Calatoria cu masina in Ciad

In afara orasului N'Djamena, drumurile pot fi accesate doar cu autoturisme de teren si aveti nevoie de permise de trecere in afara zonelor rurale, care se obtin, in decurs de cateva zile, de la Ministerul de Interne din Ciad. In tara, sunt amenajate 33.400 km de drumuri si doar 450 km sunt drumuri pavate, iar in timpul sezonului ploios multe drumuri devin impracticabile, in special, intre lunile iulie – octombrie, in regiunile sudice ale tarii. In general, distanta dintre N'Djamena la Maroua, in Camerun, poate fi parcursa in aproximativ 4 ore si este de preferat sa cereti ajutorul unui ghid pentru a calatori in Ciad. Nu se recomanda turistilor sa conduca noaptea, din cauza lipsei iluminatului public.

Daca, totusi, doriti sa explorati tara, pe cont propriu, trebuie sa stiti ca, in Ciad, puteti folosi permisul de conducere international sau permisul de conducere romanesc, pentru o perioada de maximum 3 luni. Autoturismul se conduce pe partea dreapta, iar viteza maxima permisa, in orase, este de 50 km/h. Este obligatorie purtarea centurii de siguranta si evitati sa folositi telefonul mobil in timp ce conduceti autoturismul, daca nu dispuneti de hands-free. Alimentarea cu benzina ar putea sa va ridice unele probleme, avand in vedere ca statiile de benzina sunt destul de rare. In general, platiti 1.66 USD/L de benzina si 1.64 USD/L de motorina.