Informatii utile Ciad

Date generale


Capitala: N
Moneda: Franc CFA BEAC (XAF)
Limba oficiala: Franceza, Araba
Fus orar: GMT 01:00
Religie: Musulmani (55.3%), Crestini (40.6%), Alte religii (4.1%)

Ciad este recunoscuta pentru


muzee
alte atractii

Cand este indicat sa vizitati Ciad

Ideal ar fi sa va programati vacanta in Ciad in perioada verii, dar trebuie sa fiti pregatiti pentru temperaturi deosebit de ridicate, pentru ca, intre martie si mai, acestea ajung frecvent la +45ºC, ceea ce ar putea sa va ridice unele probleme. Totusi, sezonul cald este de preferat celui ploios, care dureaza din iunie pana in septembrie, deoarece in aceasta perioada, majoritatea drumurilor sunt impracticabile, ceea ce ar putea sa va compromita vacanta. Ideal pentru a va programa vacanta in Ciad, sunt lunile cuprinse intre decembrie si februarie, cand temperaturile sunt suportabile, dar noptile sunt mai reci.

Temperaturi medii lunare in Ciad

Ce sa luati in bagaj

Din bagajul dvs. pentru o vacanta intr-o tara cu temperaturi atat de ridicate, cum este Ciadul, nu pot lipsi hainele usoare, din materiale naturale si culori neutre. Veti avea nevoie de haine care sa permita pielii sa respire si care sa va protejeze de soarele arzator. Optati pentru materiale naturale, dar evitati transparenta. Puneti in bagaje tricouri, camasi, dar si o jacheta impermeabila si un pulover pentru noptile mai racoroase. Evitati pantalonii scurti, dar alegeti, jeansi sau pantaloni din in. Alegeti incataminte cat mai confortabila, sandale si pantofi sport, pentru regiunile rurale. Esentiale sunt si cremele de protectie solare, ochelarii de soare, o palarie, articole de igiena personala, o trusa de prim ajutor, un filtru de apa si camera foto.

Modalitati de plata in Ciad

Moneda nationala a statului Ciad este Francul CFA, iar platile cu cardul, Visa si Mastercard sunt acceptate doar la hotelurile exclusiviste din N'Djaména, iar posibilitatea de a folosi cardurile de credit este foarte limitata, motiv pentru care este bine sa aveti la voi fonduri cash, atat USD, cat si Euro. Cecurile de calatorie sunt acceptate doar de putine banci din capitala, iar daca le folositi, optati pentru cele cu acoperire in euro, pentru care comisioanele de schimb sunt mai reduse. Puteti schimba valuta, in special, euro si USD, la bancile din principalele orase, care au orar de functionare de la 7.00 la 13.00, de luni pana sambata.

Viza turistica in Ciad

Cetatenii romani care doresc sa-si petreaca vacanta in Ciad au nevoie de viza de intrare, care se obtine in baza pasaportului cu o valabilitate de minimum 6 luni, a rezervarii de la hotel si a itinerariului turistic emis de agentia de turism care organizeaza vacanta, plus un certificat medical care sa confirme ca ati efectuat vaccinarea impotriva febrei galbene. Tariful de eliberare a vizei este de 100 USD, cu valabilitate de o luna si de 150 USD, pentru viza cu mai multe intrari si valabilitate de trei luni. Mai retineti ca, aveti la dispozitie 3 zile de la intrarea in tara, pentru a va inregistra prezenta la Departamentul de Imigrari din Sûreté. Republica Ciad nu are reprezentanta diplomatica in Romania, iar demersurile pentru obtinerea vizei de catre cetatenii romani se vor face la Ambasada Republicii Ciad din Moscova.