Despre Cipru

Cipru, oficial numita Republica Cipru, este o tara insulara din Marea Mediterana. Cipru este a treia cea mai mare si a treia cea mai populata insula din Marea Mediterana, si un stat membru al Uniunii Europene. Acesta tara este situata la est de Grecia, la sud de Turcia, la vest de Siria si Liban, la nord-vest de Israel si Fasia Gaza si la nord de Egipt. Capitala tarii este la Nicosia. Dupa intrarea Ciprului in Uniunea Europeana, aceasta tara a devenit o destinatie turistica moderna, dar care a dorit sa-si pastreze satele din piatra, statiunile atragatoare, crangurile cu citrice si muntii plini de parfum.

Relieful insulei este dominat de doua lanturi muntoase, Muntii Troodos si Kyrenia, si Campia centrala care cuprinde, Mesaoria. Campia Mesaoria este drenata de raul Pedieos, cel mai lung de pe insula. Cel mai inalt punct de pe Cipru este Muntele Olimp (cu 1952 m inaltime). Cele mai bune plaje din Cipru sunt cele din Ayia Napa si Protaras. Pe aceste plaje atat localnicii cat si turistii au posibilitatea de a practica numeroase porturi nautice. Muntii Troodos ofera trasee pentru drumetii si ciclism, iar iarna puteti practica diverse sporturi de sezon.

Turistii care isi doresc o vacanta in care sa se bucure de distractie in timpul noptilor, pot alege sa mearga in Nicosia, Limassol si Larnaca, orase care gazduiesc numeroase cluburi de noapte. Cipru este o tara unica, unde puteti admira frumusetea unui peisaj variat, cu o flora si o fauna diverse si unde puteti vedea marturiile unei culturi vechi de peste 9000 de ani. O atractie turistica deosebita intr-o vacanta in Cipru o reprezinta mozaicurile din antichitatea tarzie de la Kourion si Pafos, precum si bisericile bizantine, cu culorile lor stralucitoare si picturile sfinte din Muntii Troodos. In prezent, multe din aceste monumente fac parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Mozaicurile care s-au pastrat au decorat case private spatioase. Pe langa acestea, nu trebuie sa ratati nici locurile si vestigiile asociate cu mitul nasterii Afroditei. Pe coasta sudica, la vest de Limassool, se afla cea mai frumoasa stanca din Cipru, cunoscuta mai mult sub numele de Stanca grecului. Conform legendei, aici a venit Afrodita pe lume, iesind din mare. Baile Afroditei, situate langa Polis, pe costa de nord, sunt populare printre turisti, cum este si capitala Nicosia, cu Muzeul Ciprului, Muzeul de Arta Bizantina si Muzeul Etnografic, aflat in palatul arhiepiscopal.

Cu toate ca Ciprul este afectat de o disputa teritoriala intre etnicii greci si etnicii turci, turistii nu sunt atinsi de aceste dispute, ci din contra acestia sunt primiti cu prietenie si ospitalitate.

Gurmanzii vor putea gasi ca Cipru este o tara care ofera mult si din punct de vedere gastronomic. Veti avea posibilitatea de a servi, intre altele: branza halloumi, al carei proces de fabricatie dateaza inca din timpul perioadei bizantine medievale si diferite preparate din fructe de mare. Legumele si fructele proaspete sunt ingrediente comune in bucataria cipriota. Legumele folosite frecvent includ dovlecei, ardei, bame, fasole verde, anghinare, morcovi, rosii, castraveti, salata verde si leguminoase. Cipru este, de asemenea, o tara bine cunoscuta Daca intentionati sa vizitati Cipru, veti avea ocazia sa vizitati in acelasi timp Grecia si Turcia. Veti ramane impresionati de plajele mediteraneene insorite, satele incantatoare, ruinele civilizatiilor antice si cultura locala deosebita.