Biblioteca Centrala din Birmingham

Biblioteca centrala este principala biblioteca publica din Birmingham, si cea mai mare biblioteca internationala din Europa. Aceasta este gestionata de catre consiliul orasului. Sectiunea principala, care contine biblioteca de muzica, alte colectii, si colectia de referinta a bibliotecii se afla pe mai multe etaje deasupra Paradise Circus, cu intrarea principala intr-o aripa a pietei Chamberlain.

Actuala Biblioteca Centrala a fost deschisa la 12 ianuarie 1974. Proiectata de John Madin, cladirea are forma unui zigurat inversat si este un specimen al stilului Brutalist, fiind impreuna cu rotonda si turnul una dintre cele mai moderniste cladiri din Birmingham.

Madin a conceput Biblioteca Centrala, ca parte a unui mare centru civic pe nou creata locatie Paradise Circus. In planul initial era prevazut sa se construiasca pe langa biblioteca o scoala de muzica, o sala de teatru, institutul de atletism, birouri, magazine, baruri si o parcare auto cu 500 de locuri. Cladirile civice urmau sa fie conectate prin pasarele la nivel inalt si reteaua de galerii prin poduri. Scoala de Muzica si un bar (Yardbird) au fost insa singurele cladiri construite, celelalte, inclusiv culoarele la nivel inalt nefiind niciodata data finalizate.

Biblioteca Centrala consta din doua elemente, biblioteca pentru imprumut si biblioteca de referinta. Biblioteca pentru imprumut, conceputa pentru utilizare intensa si vizite scurte, formeaza o aripa a bibliotecii de referinta, are trei etaje, fatada curbata aflandu-se fata in fata cu primaria. Biblioteca de referinta este un bloc de opt etaje, patrat, proiectat in jurul unui atrium. Geamurile de dimensiuni mari au vedere spre interior pentru a reduce zgomotul produs de traficul rutier. Spatiul de sub atriumul central al bibliotecii a fost conceput pentru a forma o piata cu gradini, piscine, cascade si fantani si pentru a oferi un potential spatiu de expozitie in aer liber. Sase piscine urmau sa fie plasate in si in jurul acestei piete, una dintre ele putand inca fi vazuta pe partea de nord a bibliotecii. Madin a proiectat, de asemenea, un amfiteatru semi-circular in jurul Memorial Chamberlain din piata Chamberlain pentru a incadra intrarea in biblioteca si in nou piata.

Biblioteca ofera acces liber la toate cele 900.000 de volume ale sale. Pastrarea volumelor se face la acelasi nivel cu zonele de lectura, aceasta conducand la o inaltime a plafonului de numai trei metri. Cand a fost construita, Biblioteca Centrala asigura aproximativ 250.000 metri patrati de spatiu, ceea ce a facut-o cea mai mare biblioteca municipala din Europa.

Consiliul nu a reusit sa puna in aplicare planul original pentru Paradise Circus. Reduceri de fonduri au condus la decizia Consiliului de a vinde terenul din jurul bibliotecii, fapt care a pus capat viziunii construirii unui centru civic finantat public care urma sa ocupe toata locatia.

Aspectul cladirii bibliotecii a fost criticat in numeroase randuri, in special datorita petelor inestetice ale panourilor de placare, care au fost initial albe. printul Charles a descris aceasta cladire ca pe un loc in care mai degraba ard cartile, nu unde se pastreaza.

In octombrie 2011, World Monuments Fund a inclus Biblioteca Centrala pe lista cladirilor supuse la risc.

Localizare

GPS - Latitudine: 52.480209, Longitudine: -1.905010

Mareste harta

Legenda

 • Biblioteca Centrala din Birmingham
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biblioteca Centrala din Birmingham