Burj Khalifa Dubai

Burj Khalifa este un zgarie-nori situat in Dubai, Emiratele Arabe Unite, si este cea mai inalta structura construita de om din lume. Constructia a inceput la 21 septembrie 2004, iar exteriorul sau a fost finalizat la 1 octombrie 2009. Cladirea a fost deschisa oficial la 4 ianuarie 2010.

Arhitectura turnului a fost realizata de Skidmore, Owings and Merrill din Chicago. Contractorul principal a fost Samsung C & T din Coreea de Sud. Burj Khalifa a fost proiectat ca piesa centrala a unei zone cu utilizare mixta, care sa includa 30.000 de locuinte, noua hoteluri, 3 hectare de parcuri, cel putin 19 turnuri rezidentiale si Dubai Mall. Cladirii i-a revenit locul de cea mai inalta cladire din Orientul Mijlociu si chiar din lume, depasind astfel Marea Piramida din Giza si Catedrala Lincoln in Anglia. Decizia de a construi Burj Khalifa se bazeaza pe dorinta guvernului de a-si diversifica economia bazata pe petrol, axandu-se astfel si pe industria de servicii si turism.

Burj Khalifa detine o serie de superlative si recorduri: este cea mai inalta structura existenta, cu o inaltime de 829.8 metri, cea mai inalta structura construita vreodata, cea mai inalta structura de sine statatoare, cel mai inalt zgarie-nori, constructia cu cele mai multe etaje: 163, constructia cu cel mai inalt etaj ocupat din lume, constructia cu cel mai mare lift instalat, cea mai inalta structura din lume care include spatiu de locuit, detine a doua cea mai mare punte de observatie in aer liber din lume, cladirea cu cel mai mare club de noapte din lume - aflat la etajul 144, cladirea cu cel mai mare restaurant din lume si cladirea cu al doilea cel mai mare bazin de inot din lume – la etajul 76.

Designul cladirii incorporeaza elemente culturale si istorice specifice in regiune, cum ar fi minaretul de spirala. Turla din otel a Burj Khalifa cantareste mai mult de 4.000 de tone. Sistemul de placare al cladirii este proiectat sa reziste la temperaturile de vara extreme din Dubai. Peste 26.000 de panouri de sticla au fost utilizate pentru placarea exterioara a Burj Khalifa. In anul 2009, arhitectii au anuntat ca mai mult de 1000 de piese de arta ar impodobi interioarele din Burj Khalifa.

Burj Khalifa poate gazdui pana la 35.000 de persoane. In turn au fost instalate 57 de ascensoare si 8 scari rulante. In afara cladirii veti putea vedea un sistem de fantani al carui joc de culori si apa va va ului. O punte de observatie in aer liber a fost deschisa pe 5 ianuarie 2010 la etajul 124. Aceasta este a treia cea mai mare punte de observatie din lume. Telescopul cu care puntea este prevazuta permite vizitatorilor sa admire peisajul din jur.

Burj Khalifa este inconjurat de 11 ha de parcuri proiectate de arhitecti peisagisti. Parcul are sase instalatii de apa, gradini, alei marginite de palmieri si copaci cu flori. Cladirea a fost folosita de mai multe ori de jumperi cu experienta si de cei care practica alpinismul pe cladiri.

Localizare

GPS - Latitudine: 25.197119, Longitudine: 55.274204

Mareste harta

Legenda

 • Burj Khalifa Dubai
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Burj Khalifa Dubai