Casa Negustorilor din Southampton

Medieval Merchant’s House (Casa Negustorilor) este o cladire restaurata, ce dateaza de la sfarsitul secolului ai XIII-lea, din Southampton, Hampshire, Anglia. A fost construita in 1290 de catre John Fortin, un negustor prosper. Casa a supravietuit multor secole de uz casnic si comercial, in mare parte ramanand intacta. In al II-lea Razboi Mondial, casa a fost bombardata, iar in 1980 a fost restaurata, ajungand la aspectul sau initial si a fost plasata sub egida English Heritage, care a transformat-o intr-o atractie turistica.

Casa este construita in stil medieval cu unghiuri drepte, proiectata in plan de ingust, cu o cripta pentru stocarea vinului la o temperatura constanta si un dormitor la primul etaj, care este proiectat in strada pentru adaugarea unui spatiu suplimentar.

Cladirea este importanta din punct de vedere arhitectural, deoarece aceasta este singura cladire de acest tip care a supravietuit de-a lungul timpului exact in forma in care a fost construita initial. Din acest motiv este o cladire listata cu gradul I de Patrimoniul Cultural.

Merchant’s House a fost construita in 1290 pe Strada Franceza, in Southampton, care era la vremea aceea un important port si un oras mare, de provincie, cu o populatie de aproximativ 5000 de locuitori. Zona din Southampton din jurul Strazii Franceze a fost reorganizata la inceputul secolului, reducandu-se numarul de animale tinute in jurul caselor si numarul fermelor. Acest lucru a condus negustorii si mestesugarii mai saraci in jumatatea de nord, mai putin apreciata, a orasului. Astfel, in zona respectiva au fost construite case mari, impozante, din piatra si cu acoperisuri din tigla.

Merchant’s House a fost conceputa pentru utilizarea sa de catre John Fortin, un prosper negustor de vinuri, cu o pivnita boltita pentru stocarea vinului, un magazin in partea din fata a casei si facilitati de locuit pentru familia sa. O mare parte din casa a fost construita din piatra, dar avea si o fatada din lemn, un design modern pentru perioada aceea. Cel putin saizeci de alte case similare cu Medieval Merchant’s House au fost construite in Southampton in aproximativ aceeasi perioada.

In perioada anului 1330 prosperitatea Southampton se afla intr-un declin lent. In 1338 a existat un atac francez in oras, in care diverse cladiri au fost arse. Este posibil ca Merchant’s House sa fie una dintre ele, avand in vedere ca coltul de sud-vest al cladirii s-a prabusit in aceeasi perioada si a trebuit sa fie rapid reconstruit. Alte modificari, inclusiv adaugarea unui semineu, ar fi fost efectuate in acelasi timp.

Economia orasului Southampton s-a prabusit in urma atacurilor si niciodata nu si-a revenit complet. Infatisarea Strazii Franceze a inceput sa se schimbe, din cauza faptului ca multe case au fost sub-impartite sau reamenajate. Merchant’s Medieval a incetat sa mai fie utilizata de catre comercianti importanti si se pare ca in anul 1392 ar fi fost data spre inchiriere de catre Thomas Fryke si Ioan Barflet, acesta din urma fiind un descendent al lui John Fortin.

In timpul secolul al XV-lea, economia din Southampton s-a imbunatatit ca urmare a comertului cu lana italieneasca si a prezentei comerciantilor straini. Merchant’s House a fost achizitionata de un grup de comercianti stabiliti in Southampton, dar a ramas intacta, ca o locuinta decomandata, spre deosebire de multe alte proprietati din cartier care au fost unite intre ele pentru a forma case mai mari, care au erau la moda in secolul al XV-lea.

In mijlocul secolului al XVI-lea, economia din Southampton s-a prabusit din nou si schimburile comerciale cu Italia s-au diminuat, prosperitatea Strazii Franceze disparand din nou. In aceasta perioada in casa a fost instalat un nou salon a fost adaugat un nou etaj pentru spatiu suplimentar de dormit.

Casa a fost transformata in trei cabanute in secolul al XVII-lea, fapt ce a insemnat adaugarea unei noi usi si a mai multor seminee. Economia si statutul orasului Southampton nu s-au imbunatatit pana in secolul al XVIII-lea, cand a devenit un centru cultural remarcat. In 1780 cele trei vile mici au fost transformate inapoi intr-o singura cladire care a fost folosita ca loc de cazare pentru actori.

In timpul erei Victoriene Southampton a experimentat o expansiune uriasa odata cu construirea docurilor sale maritime si a unei noi linii de cale ferata. Merchant’s House a fost transformata din nou si in 1883 a devenit un magazin de bere numit Bull’s Head (Capul Taurului).

Cand al Doilea Razboi Mondial a izbucnit in 1939, casa a fost folosita ca un bordel. In 1940 Southampton a fost puternic bombardat. Bombele germane au deteriorat grav casa si, ca urmare, Consiliul Local Southampton a cumparat proprietatea. In 1972 a fost trecuta in subordinea Secretariatului de Stat pentru Mediu, inainte de a fi plasata catre English Heritage, in 1984.

A fost luata decizia de a reconditiona Merchant’s House si de a o folosi ca atractie turistica, iar lucrarile necesare a fost efectuate intre 1983 si 1985. Restaurarea a fost puternic influentata de ideea de inviere a istoriei, asa ca in urma cercetarilor arheologice, casa a fost restaurata cat mai aproape de starea sa medievala. In cazul in care piesele originale medievale ale casei au fost pierdute, lucrarea a fost bazata pe reinterpretarea arheologica. Casa a fost mobilata cu replici ale mobilierului din secolele al XIII-lea si al XIV-lea.

Pretul unui bilet pentru adulti este de 4 lire, cel pentru copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani este de 2.40, iar studentii si persoanele cu varsta mai mare de 60 de ani vor plati 3.60 lire pentru un bilet de intrare.

Medieval Merchant’s House este deschisa pentru vizitatori in fiecare duminica in intervalul orar 12:00-17:00, in perioada martie-septembrie.

Adresa: 58 French Street, Southampton, Hampshire, S01 0AT.
Telefon: 0870 333 1181.

Localizare

GPS - Latitudine: 50.898540, Longitudine: -1.405200

Mareste harta

Legenda

 • Casa Negustorilor din Southampton
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Casa Negustorilor din Southampton