Cazematele Bock si Petrusse din Luxemburg

Construite de spanioli in anul 1644, aceste cazemate au fost fortificate de mai multe ori de-a lungul timpului si sunt o marturie a istoriei agitate a Ducatului de Luxemburg

Cazematele luxemburgheze reprezinta niste vestigii foarte bine conservate ale trecutului istoric al orasului. Plimbandu-te de-a lungul celor 23 de kilometri ai cazematelor, iti poti cu usurinta imagina o frantura din viata indepartata a Evului Mediu timpuriu.

In timpuri indepartate, cu putin inainte de anul 1000, pe culmile stancoase ale Bock-ului, a fost construit de catre un conte pe nume Siegfried un castel fortificat. Acest castel este de atunci considerat actul de nastere, leaganul statului luxemburghez.

Statul a fost de-a lungul timpului supus diferitelor dominatii, trecand rand pe rand prin mainile burgunzilor, spaniolilor, francezilor, austriecilor si germanilor. Toti acesti cuceritori au incercat sa-si intareasca pozitia in stat si au continuat fortificarea orasului, pornind de la vechiul castel al lui Siegfried, pana cand Luxemburgul a ajuns sa fie considerat Gibraltarul Nordului. Cazematele puteau adaposti la vremea aceea cateva mii de soldati cu echipament de lupta si cai, dar si ateliere, bucatarii, brutarii, si altele. Un adevarat oras construit in inima muntelui.

La un moment dat, s-a dorit distrugerea cazematelor, si intr-adevar partea de suprafata a fost demolata. Pentru a distruge insa partile subterane, era necesara si raderea de pe suprafata pamantului a unei bune parti din oras. De aceea s-a renuntat la aceasta idee, multumindu-se doar sa astupe unele intrari, fapt pentru care astazi pot fi vizitati doar aproximativ 17 din cei 23 de kilometri.

Cazematele sunt impartite in doua sectiuni care sunt deschise publicului larg : Bock si Petrusse. Pentru a va incepe vizita la Cazematele Bock, trebuie sa treceti printr-un culoar de acces, unde este pregatita special pentru vizitatori o cripta arheologica, un fel de anticamera didactica a cazematelor, unde se incearca cu ajutorul tehnicilor moderne sa se protejeze si in acelasi timp sa fie oferite publicului unele dintre cele mai vechi vestigii ale constructiei, ce dateaza chiar de la castelul contelui Siegfroi.

O data trecuti de acest tunel, continuati-va plimbarea cu o vizita in pivnitele de jos ale donjonului vechiului castel, apoi veti ajunge in galeria principala, ale carei incaperi erau in vechime folosite pentru tunuri, galerie care putea adaposti 50 de tunuri si peste 1000 de soldati. Mai departe este deschisa vizitatorilor vechea inchisoare a castelului, apoi vizitati urmatoarea galerie, fara sa uitati sa va aruncati uneori privirea prin bresele zidului : panorama asupra Luxemburgului va va rasplati cu siguranta si va va incanta ochii. Mai puteti vedea o galerie de mina care era destinata unei eventuale autodistrugeri a Bock-ului in fata unei primejdii.

Cazematele Petrusse sunt o constructie ceva mai recenta, datand din jurul anilor 1650 si au fost construite de catre spanioli. Datorita acestor fortificatii, Luxemburgul si-a atras in epoca renumele de Gibraltarul Nordului. Au fost insa oarecum date uitarii mai tarziu pentru ca importanta lor strategica nu era chiar asa de mare, insa acum sunt un punct de atractie pentru turisti.

Dincolo de importanta istorica pe care au avut-o si de interesul arheologic pe care il prezinta in momentul de fata, Cazematele din Luxemburg merita vizitate si numai pentru a admira privelistea uluitoare pe care o ofera asupra orasului, perspectiva pe care nu o poti avea din niciun alt loc.

Program: Paste, Rusalii, vacante scolare: intre 11 AM si 6 PM (circuite cu ghid)
Tarife intrare: copii: 1,80 €; adulti: 2 €

Localizare

GPS - Latitudine: 49.613682, Longitudine: 6.141010

Mareste harta

Legenda

  • Cazematele Bock si Petrusse din Luxemburg
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cazematele Bock si Petrusse din Luxemburg