Cele Trei Minuni ale Pier Head din Liverpool

Locatia Pier Head aduna un trio de obiective, construite pe fostul George’s Dock, si carora li se spune din 2000 „The Three Graces”, tradus aproximativ „Cele trei minuni”. Trioul este format din Royal Liver Building, Cunard Building si Port of Liverpool Building. Acestea reprezinta simbolul principal al orasului.

Royal Liver Building este principalul pilon al trioului, fiind o cladire construita intre anii 1908 – 1911, proiectata de arhitectul Walter Aubrey Thomas. De asemenea, este cu siguranta cea mai faimoasa cladire din oras si se afla pe Water Street. O vizibilitate foarte buna catre aceasta este oferita si de pe feribolul Ferrey. Aceasta este una dintre primele cladiri din lume construite din beton armat si este inalta de 90 m, aceasta fiind pentru mai mult de 50 de ani atat cea mai inalta cladire din Liverpool, cat si din Marea Britanie. Astazi aceasta a fost detronata de Shard London Bridge, cel mai inalt zgarie-nori din Regat.

Aici se afla si cele doua „Liver Birds”, un alt simbol al orasului. Una dintre ele este indreptata spre rau iar cealalta spre oras. Legenda spune ca daca cele doua pasari ar zbura, orasul ar inceta sa existe pentru totdeauna.

Astazi aceasta este sediul societatii „Royal Liver Friendly Society”, ce-si are orginile intr-un club de la mijlocul secolului XIX, creat de Aubrey Thomas. Aceasta impresionanta piesa de arhitectura are in componenta doua turnuri cu ceas, foarte utile pentru marinari. Fetele ceasurilor sunt mai mari decat cele de la Big Ben, fiind cele mai mari din Marea Britanie. In 1953 aici au fost instalate clopote declansate electronic in memoria membrilor Royal Liver Friendly Society ce au murit in timpul celor Doua Razboaie Mondiale.

Cunard Building a fost construita intre anii 1914-1917, proiectata de catre doi arhitecti, William Edward Willink si Philip Cordwell Thicknesse. Stilul cladirii este un amestec intre cel italian renascentist si cel grec antic, fiind influentat de arhitectura palatelor italiene. Aceasta este in special apreciata pentru sculpturile ce o ornamenteaza in laterale.

Cunard Buildinf are 6 etaje, plus un subsol. Astazi cladirea este proprietate a Merseyside Pension Fund, fiind gazda a multor organizatii atat publice cat si private.

In partea de vest a acesteia se afla „The Cunard War Memorial”, construit in memoria angajatilor de aici ucisi in timpul celor Doua Razboaie Mondiale, numarul de oraseni morti fiind de aproximativ 13.000. Acesta a fost descoperit de catre Edward Stanley in 1921. Monumentul consta intr-o statuie de bronz, sculptata de Henry Pagem, asezata in varful unei coloane construite in stil doric. Sculptura infatiseaza un om ce sta deasupra provei unei corabii romane, in jurul lui existant trei simboluri maritime: franghii, ancore si scoici. Se spune ca statuia reprezinta victorie.

Contructia Port of Liverpool Building (Cladirea Portului din Liverpool) a inceput in anul 1904 si a fost finalizata in 1907. Aceasta a fost proiectata de F.B. Hobbs si Sir Arnold Thornley si a fost constrita in colaborare cu Briggs si Wolstenholme intr-un stil Baroc Edwardian. Cu o inaltime de 67 de metri, este considerata a 14-a cea mai inalta cladire a Regatului si este apreciata pentru detaliile ornamentale deosebite, atat din interior cat si exterior.

Aceasta cladire are 5 etaje plus un subsol. Intrarea principala, din Pier Head, este marcata de statui de 3 metri create de Charles John Allen. La intrare se mai pot vedea doua corabii ce reprezinta oceanul si figura lui Neptun deasupra valurilor, alaturi de delfini cu globuri.

Localizare

GPS - Latitudine: 53.404331, Longitudine: -2.994960

Mareste harta

Legenda

 • Cele Trei Minuni ale Pier Head din Liverpool
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cele Trei Minuni ale Pier Head din Liverpool