Cladirea Pentagonului

Pentagonul este sediul central al Departamentului de Aparare din Statele Unite ale Americii si este localizat in Arlington County, Virginia. Ca simbol al armatei americane, acronimul de "Pentagon" este adeseori folosit pentru a face referire la Departamentul Apararii, nu la cladire in sine.

Arhitectul cladirii este George Bergstrom (1876-1955), aceasta fiind construita de catre John McShain din Philadelphia, lucrarile terminandu-se la data de 15 ianuarie 1943, dupa ce pamantul s-a surpat pe 11 septembrie 1941. Generalul Brehon Somervell este cel care a sustinut moral proiectul, iar Colonelul Leslie Groves a fost pus sa supravegheze lucrarile din partea armatei.

Pentagon-ul este o mare cladire de birouri, fiind folosita o zona de aproximativ 340000 metri patrati din totalul de 600000. In aceasta cladire lucreaza aproximativ 28000 de angajati si are un personal de aproximativ 3000 de oameni. Cladirea are 5 laturi, 5 etaje, 2 nivele subterane si 5 coridoare sub forma de inel cu un total de 28.2 kilometri lungime totala.

La data de 11 septembrie 2001, un avion Boeing 757-223 a fost deturnat de catre teroristi si s-a prabusit in partea de vest a Pentagon-ului, omorand 189 oameni (5 teroristi, 59 pasageri si 125 oameni din cladire). A fost cel mai important atac terorist asupra guvernului de la evenimentul Burning of Washington din timpul razboiului din 1812 (Invazia Britanica).

Inainte de construirea Pentagon-ului, sediul central al Departmentului de Razboi se aflat in Greggory Building, o cladire temporara folosita din timpul Primului Razboi Mondial. Departamentul de razboi, o agentie civila creata pentru a administra armata, era impartita in mai multe cladiri temporare din National Mall, plus multe alte zeci de cladiri din Washington, D.C., Maryland si Virginia.

La sfarsitul anilor 1930, o noua cladire a fost construita la intersectia strazilor 21 si C in Foggy Bottom dar, dupa constructie, s-a constatat ca nu era destul de spatioasa si a fost data spre folosinta catre Departmentul de Stat. Cand a izbucnit Al Doilea Razboi Mondial in Europa, departamentul de razboi s-a extins rapid pentru a anticipa intrarea Statelor Unite ale Americii in conflict. Secretarul Henry L. Stimson a hotarat ca acest lucru este inacceptabil, deoarece cladirea Munitions Building era prea aglomerata si departamentul a fost extins.

Stimson a comunicat presedintelui Franklin D. Roosevelt in mai 1941 ca mai mult spatiu este necesar pentru departamentul lor. La data de 17 iulie 1941, o conferinta a fost organizata de catre Clifton Woodrum pentru a hotari noua locatie pentru departamentul de razboi. Generalul Brehon Somervell a primit instiintarea de a venit cu un plan in 5 zile de la conferinta. Guvernul a luat decizia ca aceasta noua cladire sa fie construita dincolo de raul Potomac, Arlington, Virginia. Noua cladire trebuia sa nu aiba mai mult de 4 etaje si sa foloseasca cu cat mai putin fier posibil. Din aceasta cauza, cladirea, in loc sa fie construita pe verticala, a fost construita astfel incat sa ocupe cat mai mult loc.

Pe 28 iulie, Congressul a autorizat fondurile pentru noua cladire din Arlington, ce era destul de spatioasa incat sa gazduiasca intregul departament.

Localizare

GPS - Latitudine: 38.871861, Longitudine: -77.058456

Mareste harta

Legenda

 • Cladirea Pentagonului
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cladirea Pentagonului