Fortul lui Isus din Mombasa

Intre anii 1590 si 1599, cand Kenya era sub dominatia Imperiului Portughez, a fost construit Fortul Jesus - o constructie care se afla la intrarea in port, fiind schitata de catre arhitectul italian Batista Cairato.

Fortul Jesus a fost conceput pentru a putea oferi un sentiment de siguranta populatiei portugheze din acea perioada. Pe cat e de vechi Fortul Jesus, pe atat e de impozant, dominand acea parte din coasta de Est a Africii. Chiar daca intre anii 1696 si 1698 fortul a fost atacat de catre arabi si apoi in 1728 de catre portughezi pentru a isi recupera terenul pierdut, acesta a rezistat extrem de bine la testul timpului, pentru ca in ziua de astazi sa fie unul dintre cele mai importante obiective turistice din Kenya.

Cu toate acestea, de-a lungul istoriei Fortul Jesus nu a avut acelasi rol. In anul 1895 pe 1 iulie, cand britanicii deja detineau aceasta zona a Africii, constructia a fost transformata intr-o inchisoare. Dar incepand cu 24 Octombrie 1958, acest fort a fost declarat Parc National, pentru ca 4 ani mai tarziu sa fie transformat intr-un muzeu, pastrandu-si acest statut pana in ziua de astazi.

In anul 2011, Fortul Jesus a trecut sub Patrimoniul Mondial UNESCO, deoarece el reprezinta unul dintre cele mai bine conservate forturi portugheze care dateaza din secolul al XVI-lea, ce prezinta o forma umana, daca este privit de la inaltime.

Fortul Jesus este construit in intregime din piatra de coral si mortar. Desi a rezistat foarte bine la testul timpului, autoritatile locale au inceput reconsolidarea lui folosind aceleasi materiale, pentru ca acesta sa arate exact ca in momentul construirii lui. Ceea ce este deosebit la acest port e faptul ca nu exista nici o alta cladire in imediata apropiere, fiind un loc ideal pentru turistii care doresc, pe langa sa viziteze un obiectiv turistic istoric, sa profite de calmul si de serenitatea zonei.

Fortul Jesus reprezinta cu siguranta o inovatie a Imperiului Portughez in acea perioada, fiind primul fort de acest gen construit. Portughezii erau recunoscuti pentru impetuozitatea si rezistenta cladirilor pe care le construiau, un exemplu tipic fiind Fortul Jesus, care se incapataneaza sa isi arate varsta.

In interiorul muzeului puteti observa diverse obiecte care au apartinut Imperiului Portughez, cum ar fi: haine, obiecte de artizanat, unelte, texte, si multe altele. Asadar pe langa exteriorul deosebit aveti la dispozitie si o lectie de cultura si istorie, odata ce veti pasi pe intrarea cladirii.

In ziua de astazi, Fortul Jesus a devenit unul dintre cele mai importante obiective din Kenya, in special din cauza incarcaturii istorice mari de care dispune. Asadar daca va aflati in Kenya, mai ales in Mombasa - nu ezitati sa faceti o vizita catre acest monument istoric, el fiind deschis in fiecare zi intre orele 08:00 si 18:00.

Localizare

GPS - Latitudine: -4.062948, Longitudine: 39.679656

Mareste harta

Legenda

 • Fortul lui Isus din Mombasa
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Fortul lui Isus din Mombasa

Mombasa