Turnul din Blackpool

Blackpool Tower este un punct de atractie turistica in Blackpool, Lancashire, Anglia, care a fost deschis pentru public la 14 mai 1894. Inspirat de Turnul Eiffel din Paris, se ridica la 158.12 metri. Turnul face parte din Federatia Mondiala a Marilor Turnuri si este listat cu gradul 1.

Doi arhitecti din Lancashire, James Maxwell si Charles Tuke, au proiectat Turnul si au supravegheat turnarea fundatiei sale, pe 29 septembrie 1891 cand o capsula a timpului a fost ingropata sub ea. Pana in momentul in care Turnul s-a deschis, la 14 mai 1894, ambii arhitecti au murit. Costul total pentru proiectarea si constructia turnului si a cladirilor a fost de aproximativ 290.000 de lire. Cinci milioane de caramizi, 2.500 de tone de fier si 93 de tone de otel turnat s-au folosit pentru a construi turnul. Otelul si fierul sunt distribuite in asa fel incat in cazul in care turnul s-ar prabusit vreodata, ar cadea in mare.

Atunci cand turnul a fost deschis, 3.000 de clienti au urcat in el. Turistii plateau 6 penny pentru intrare, inca atat in plus pentru o plimbare cu lifturile si tot inca 6 penny pentru circ. Primii care au urcat in turn au fost jurnalistii locali, in septembrie 1893, folosind scarile constructorilor.

Partea de sus a turnului este cunoscuat sub numele de Ochiul Turnului (The Blackpool Tower Eye). Aceasta a fost anterior cunoscuta doar ca Varful Turnului (Top Tower), pana cand s-a redeschis la 1 septembrie 2011, dupa ce fusese inchis anul precedent pentru renovare.

Inainte de a urca in Tower Eye, oaspetii vizioneaza un film 4-D despre Blackpool si zona locala, apoi ei merg apoi in zona de asteptare, unde pagini din ziare despre Turnul Blackpool sunt prezentate pe ecrane.

Exista patru niveluri in Tower Eye. Zona inchisa cuprinde principala atractie, care consta intr-o podea si un perete de sticla de-a lungul partii de vest a Turnului, oferind vederi panoramice de pe faleza din Blackpool. Al doilea si al treilea nivel sunt in aer liber, cel din urma fiind cel mai inalt nivel accesibil publicului larg, deoarece cel de-al patrulea nivel este accesibil doar angajatilor.

Ballroom-ul a fost afectat de foc, in decembrie 1956, iar ringul de dans a fost distrus, impreuna cu restaurantul de sub sala. Renovarea a durat doi ani si a costat 500.000 de lire, multi dintre fostii designeri si constructori care iesisera la pensie venind pentru a ajuta. Restaurantul a devenit apoi zona de lounge a turnului. Lounge Tower Bar este un pub mare, cu o capacitate de 1.700 de persoane.

Seria BBC Come Dancing a televizat din Ballroom timp de mai multi ani, aceasta sala gazduind, de asemenea, diverse alte spectacole televizate. Festivalul de dans Blackpool Junior a avut loc in fiecare an in sala de bal, inca din 1964. De asemenea, Campionatele Mondiale de Jive au loc anual tot acolo.

Circul Tower este pozitionat la baza turnulu. Circul a fost deschis pentru public la 14 mai 1894 si nu a ratat niciun sezon de atunci. Interiorul actual a fost proiectat de Frank Matcham si a fost finalizat in 1900. Arena circului poate fi coboraat intr-un bazin de apa, la o adancime de pana la 7 metri. Circul Tower este unul dintre cele patru ramas in lume, unde este posibil acest lucru. Vreme de mai mult de un secol de divertisment, cei mai mari artisti ai circului au defilat in arena sa. Animalele au fost folosite la circ circ pana in 1990. Era planificat sa se inchida celebrul circ la sfarsitul sezonului 1990 si fie inlocuit cu un punct de atractie animatronic. Opinia publica a determinat ca acest lucru sa nu se intample. Astazi, circul este produs si regizat de maghiarul Laci Endresz. O trupa live asigura muzica pentru spectacol, de multe ori sincronizandu-se dinamic cu miscarile artistilor interpreti. In timpul iernii, circul interpreteaza pantomima, in locul spectacolelor obisnuite.

Zona de joaca pentru copii se numeste Jungle Jim’s Towering Adventureland. Aceasta este o zona interactiva care acopera peste 2.500 de metri patrati. Bazata pe ideea unui un oras pierdut, copiii pot avea acolo o serie de aventuri in cautarea comorii ascunse.

Vopsirea structurii turnului dureaza 7 ani pentru a fi terminata. In cazul in care viteza vantului depaseste 72 km pe ora partea de sus a turnului este inchisa ca o masura de siguranta. Exista 8 km de cabluri pentru a alimenta cele 10.000 de becuri care sunt utilizate pentru iluminarea turnului. In aprilie 2002, echipa de intretinere a Turnului a fost protagonista in emisiunea de la BBC One, Cele mai dificile job-uri din Marea Britanie.

Blackpool Tower este deschis din iulie pana la 30 august de la 10:00 pana la 19:45 si din 31 august pana la 4 noiembrie de la 10:00 pana la 21:30. Turnul se poate inchide din cauza conditiilor meteo nefavorabile, dar acest lucru nu este un impediment, in cazul in care v-ati achizitionat deja un bilet, deoarece acesta este valabil timp de 90 de zile.

In functie de atractia pe care doriti sa o vizitati, preturile biletelor variaza. Pentru Tower Eye si Tower Circus pretul unui bilet pentru cei cu varsta mai mare de 15 ani este de 12.60 lire, copiii intre 3 si 14 ani platesc 9.60 lire, iar o familie formata din 2 adulti si 2 copii achita 39.60 lire. In cazul in care doriti sa vizitati Ballroom-ul, pretul unui bilet pentru cei cu varsta mai mare de 15 ani este de 9 lire, iar copiii de pana la 14 ani au intrarea gratuita. Intrarea la locul de joaca Jungle Jim’s costa 6 lire pentru copiii mai mari de 3 ani si 3 lire pentru cei mai mici de 3 ani, iar fiecare copil are dreptul la un adult insotitor, care are intrarea libera.

Localizare

GPS - Latitudine: 53.815960, Longitudine: -3.055230

Mareste harta

Legenda

 • Turnul din Blackpool
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Turnul din Blackpool