Vila Ciani din Lugano

Numele de Villa si numele parcului sunt legate de fratii Giacomo si Ciani Filippo (1778-1867) de origine Ticinese (mai precis, de la Valea Blenio), dar nascuti in Milano. Acestia se numara printre figurile eminente ale secolului al XIX-lea, din Lugano. Acesti frati au fost proprietarii cladirii Vila in perioada 1840 si 1843. Pe locul in care este situata Vila, a existat un palat, ale carui origini sunt datate in secolul al XVII-lea.

Vila Ciani este celebra pentru ca a devenit o parte a istoriei glorioase a emigrarii politice in timpul Risorgimento italian. Fratii Ciani au fost printre cele mai importante figuri ale liberalismului politic al zonei Ticinese. Pe langa faptul ca au detinut mai multe birouri politice ilustre, ei s-au distins ca oameni de afaceri si au promovat multe din operele lui Canton - de utilitate publica si sociala. Cu ideile si activitatile lor au contribuit la dezvoltarea politica si sociala a zonei Ticinese si la transformarea orasului Lugano intr-un oras modern, antreprenorial si turistic.

Palatul in locul caruia Villa Ciani a fost ridicat, a fost construit dupa anul 1622, de catre familia nobila Beroldingen, aceasta predandu-l familiei Farina - la mijlocul secolului al XVIII-lea. Vila a ramas in mainile acestei familii Luganese pana in anul 1838, si dupa ce a devenit proprietatea altor doi proprietari, in anul 1840 acesta a fost achizitionata de catre fratii Ciani, care au schimbat-o radical, rezultand astfel Vila pe care o putem admira si astazi.

In 1912 municipalitatea din Lugano a cumparat Vila si parcul de la mostenitorii Ciani cu scopul de a le transforma intr-o zona deschisa pentru public. Stimulentul decisiv pentru a se crea un muzeu de arte plastice a fost dat in 1893 de catre un aristocrat bogat, Antonio Caccia. Zece ani au trebuit sa treaca inainte ca Muzeul sa poata deveni o realitate.

Muzeul orasului a aparut datorita Fundatiei Caccia si reprezinta cel mai important muzeu alcantonului elvetian. Colectiile sale contin probe esentiale de istorie artistica locala, in special din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea. Villa Ciani, au fost pentru o lunga perioada de timp un pol de atractie pentru viata culturala Ticinese, ce gazduieste initiative artistice de renume.

In prezent, colectiile muzeului sunt limitate la pictura si sculptura. Muzeul este impartit in trei sectiuni: Century old, secolul al XIX-lea si camerele moderne. Ghidul muzeului prezinta mai mult de 450 de lucrari cu imagini color, comentarii, date tehnice, bibliografie si expozitii. De asemenea, ghidul este completat cu o scurta introducere, note istorice si un catalog complet al colectiilor – cu observatii scurte cu privire la artistii care apar in catalog.

In acest muzeu puteti admira lucrari de Serodine, Mola, Petrini, Ciseri, Monet, Rousseau, Matisse, Boccioni. Demna de mentionat este si colectia bogata de arta locala, datorita careia evolutiile artistice din Ticino sunt documentate intr-un astfel de mod exemplar, pana in a doua jumatate a secolului XX.

Pe langa grupurile relevante de artisti de mare interes local (Bossoli, Rossi, Barzaghi, Franzoni, Feragutti, Berta, Boldini si Cotti), exista, de asemenea, opere semnificative ale unor artisti mai putin cunoscuti din Ticinese, care sunt de interes indiscutabil.

Deschis doar pentru expozitii temporare.
Program: zilnic 10:00-18:00
Taxe de participare: 12 CHF

Localizare

GPS - Latitudine: 46.004639, Longitudine: 8.956560

Mareste harta

Legenda

 • Vila Ciani din Lugano
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Vila Ciani din Lugano