Vila Domus Aurea din Roma

Domus Aurea (Casa de Aur) a fost o vila mare, construita de imparatul Nero in inima Romei antice. Pentru a-si pune in aplicare planul arhitectural maret, Nero s-a folosit de un incendiu. Marele incendiu din 64 i-a folosit ca pretext lui Nero care a indepartat locuintele aristocratice de pe pantele dealului Palatin.

Vila construita din caramida si beton - in cativa ani, intre incendiu si sinuciderea lui Nero in 68- a fost prevazuta cu multe elemente extravagante. Foita de aur, care a dat vilei numele, nu a fost singurul element de acest fel, plafoanele cu stucaturi au fost prevazute cu pietre semi-pretioase si fatete din fildes, in timp ce peretii aveau fresce. Pliniu cel Batran a urmarit fazele de construite si le-a mentionat in lucrarea sa Naturalis Historia.

Nero i-a comandat grecului Zenodorus o statuie colosala din bronz, care sa il reprezinte. Aceasta statuie a fost plasata chiar langa intrarea principala a palatului, la capatul Via Appia intr-un atrium mare care separa orasul de vila privata. Aceasta statuie il infatisa pe Nero ca zeu al soarelui Sol, dupa cum remarca Pliniu. Aceasta idee este larg acceptata printre savanti, unii fiind insa convinsi ca Nero nu a fost identificat cu zeul soarelui in timpul vietii. Infatisarea statuii a fost modificata la scurt timp dupa moartea lui Nero, in timpul lui domniei lui Vespasian, pentru a o face cu adevarat o statuie soarelui. Hadrian a mutat statuia, cu ajutorul arhitectului Decrianus si 24 de elefanti, langa Amfiteatrul Flavian. Aceasta cladire a fost numita in Evul Mediu, Colosseum, potrivit unor istorici, dupa statuia colosala din apropiere.

Casa de Aur a fost prima „casa de petreceri“ din istorie, în ale carei 300 de încaperi împaratul îsi distra oaspetii. Casa nu a fost prevazuta cu niciun spatiu pentru dormit. Palatul propriu-zis al lui Nero a ramas pe Dealul Quirinal. Un alt aspect interesant este ca in aceasta cladire inca nu s-au descoperit bucatarii sau latrine.

Nero a manifestat un mare interes pentru fiecare detaliu al proiectului si i-a supravegheat pe inginerii-arhitecti Celer si Sever.

Unele dintre extravagantele din Domus Aurea au avut repercusiuni in viitor. Arhitectii au proiectat doua dintre salile de mese principale pe flancurile unei curti octogonale, surmontata de o cupola centrala prevazuta cu un Oculus gigant prin care sa patrunda lumina. Nero a plasat mozaicuri, anterior folosite la pardoseli, pe tavanele boltite. Doar fragmente au supravietuit, dar tehnica a fost copiata pe larg, devenind in cele din urma o caracteristica fundamentala a artei crestine: mozaicurile care decoreaza absidele atat de multor biserici din Roma, Ravenna, Sicilia si Constantinopol.

Celer si Sever au creat, un mecanism ingenios, manevrat de sclavi, care facea plafonul de sub cupola sa se invarta, in acelasi timp era pulverizat parfum si petale de trandafir cadeau peste meseni. Potrivit unor surse, intr-o astfel de ocazie au fost folosite cantitati de petale de trandafir atat de mari, incat un oaspete ghinionist a fost asfixiat.

"Nero a dat cele mai bune petreceri" sustinea arheologul Wallace-Hadrill intr-un interviu din 1999, atunci cand Casa de Aur a fost redeschisa pentru vizitatori, dupa ce a fost inchisa ani de zile pentru restaurari. Nero, care a fost obsedat cu statutul sau de artist, cu siguranta considera distractiile ca opere de arta.

Frescele acopera fiecare suprafata care nu a mai fost bogat ornamentata. Artistul principal a fost Famulus (sau Fabulus potrivit unor surse). Tehnica fresca, lucru pe tencuiala umeda, cere o mana rapida si sigura: Famulus si asistentii sai au acoperit o suprafata spectaculoasa a zonei peretilor cu fresce. Pliniu, povesteste in Istoria naturala, cum Famulus lucra doar cateva ore pe zi la Casa de Aur, pentru a avea in permanenta cea mai buna lumina.

Dupa moartea lui Nero, Domus Aureus a fost deposedata de marmura, bijuterii si fildes. La scurt timp dupa moartea lui Nero, palatul si terenurile, care cuprindeau circa 2.6 km patrati, au fost nivelate cu pamant iar deasupra au aparut constructii noi - Baile lui Titus erau deja construite pe o parte a site-ului in anul 79. Baile lui Traian si Templul lui Venus si Roma au fost, de asemenea, construite pe acest loc. In 40 de ani, Casa de Aur a fost complet distrusa, ingropata sub constructii noi, dar in mod paradoxal, aceast lucru a asigurat supravietuirea frescelor, prin protejarea acestora de umezeala.

Informatii utile

Adresa

Via della Domus Aurea 1, 00184 Roma

Cum ajung

Statia de metrou Colosseo sau autobuzele 53, 75, 80, 85, 87, 117, 186, 271, 571, 810

Telefon

+39 06 0608

Alte informatii

Tururile sunt insotite de ghid si sunt programate la ore fixe

Timp mediu vizitare

45min

Preturi

 • Taxa acces: Variabila

Orar

 • Zilnic: Variabil

Localizare

GPS - Latitudine: 41.890598, Longitudine: 12.494540

Mareste harta

Legenda

 • Vila Domus Aurea din Roma
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Vila Domus Aurea din Roma