Ghid turistic Abidjan

Recomandat pentru: puncte de interes, situri religioase, arta, atractii inedite, cultura, expozitii, lacasuri de cult

Despre Abidjan

Abidjan este cel mai mare oras si fosta capitala a Coastei de Fildes, cu o populatie estimata in zona metropolitana la 4-5 milioane de locuitori. Asezarea este construita pe Laguna Ebrie pe mai multe insule si peninsule legate intre ele prin poduri. De unde provine denumirea orasului? Legenda este destul de interesanta. Se spune ca primii colonisti europeni l-au intrebat pe un localnic, care se intorcea din padure cu mai multe crengi de palmier in spate, cum se numeste cea mai apropiata asezare. Acesta, neintelegand intrebarea, a raspuns: "M'bi min djan" (“Am taiat doar niste frunze”). Din aceasta neintelegere s-a nascut numele uneia dintre cele mai importante metropole din vestul continentului african.

Orasul este deservit de Aeroportul Port Bouet, unde opereaza cele mai importante companii aeriene din lume si care ofera conexiuni cu toate metropolele mari de pe cele 5 continente.

Abidjan este un oras unic in Africa. Poreclele sale, “Micul Manhattan”, “Manhattanul de la Tropice”, “Parisul Africii” sau “Perla Lagunelor”, explica imaginea impredictibila si triumfatoare a acestei metropole. Numeroasele hoteluri, viata de noapte bogata, infrastructura rutiera, culturala si sportiva, fac din Abidjan o destinatie turistica obligatorie pentru vizitatorii tarmului de vest al Africii. Orasul se lauda de asemenea cu plaje intinse in jurul lagunelor, cu palmieri si cocotieri, care ofera privelisti deosebit de pitoresti. Totusi, inotul pe coasta Golfului Guineii nu este permis.

In metropola exista deopotriva cartiere elegante, precum Plateau si Cocody, dar si unele saracacioase ca Treichville si Marcory. Cea mai sofisticata zona, Plateau, este strabatuta de bulevarde largi umbrite de palmieri imensi si marginite de numerosi zgarie-nori, sedii moderne pentru marilor companii. Numerosi expati pot fi vazuti in timpul pauzei de masa in parcurile din zona sau la umbra teraselor. Buticurile cu marfuri europene, pietele cu produse traditionale africane sau supermarketurile moderne ofera o varietate larga de marfuri amatorilor de cumparaturi.

Moscheile Treichville, Cocody si Plateau, precum si Catedrala Sfantul Paul, creata de arhitectul Aldo Spirito si inaugurata chiar de Papa Ioan Paul al II-lea in 1985, sunt cele mai importante repere religioase ale metropolei. De asemenea, turistii trebuie sa viziteze Universitatea din Abidjan, Muzeul National, Muzeul Municipal de Arta Contemporana, Libraria Nationala si Parcul Natural Banco. Acesta din urma este o rezervatie intinsa pe 3.000 de hectare la intrarea in oras si adaposteste o adevarata padure tropicala in miniatura. Aici traiesc mici mamifere carnivore, inrudite cu veveritele, capre de tufis, antilope de padure si chiar maimute. Pe raurile care inconjoara parcul pot fi vazute zilnic sute de persoane sarace care spala rufe. De altfel, aceasta este considerata cea mai “de jos” slujba din oras.

Peste toate, Abidjan se lauda cu viata sa de noapte, considerata una dintre cele mai animate de pe intreg continentul african. Numeroasele cluburi, baruri si discoteci au transformat metropola intr-o destinatie la moda pentru artistii si DJ-ii internationali. Stilul de muzica dance “Coupe Decale”, foarte apreciat pe Batranul Continent, isi are originea in Abidjan. Acest stil muzical a devenit de altfel principalul brand artistic al Coastei de Fildes, fiind identificabil la nivel mondial.

Top obiective turistice Abidjan

Catedrala Sfantul Paul din Abidjan
Catedrala Sfantul Paul din Abidjan

Catedrala Sfantului Paul din Abidjan, Coasta de Fildes, poarta semnatura arhitectului Aldo Spirito. Aici se afla sediul principal al arhiepiscopiei romano...

Piramida din Abidjan
Piramida din Abidjan

Piramida din Abidjan este o cladire cu un design aparte, constructia sa incepand in anul 1968 si terminandu-se in anul 1973. Arhitectura acesteia este...