Cum se ajunge in Coasta de Fildes

Calatoria cu avionul in Coasta de Fildes

Port Bouet Airport (ABJ), cunoscut si sub numele de Félix Houphouët-Boigny International Airport, este aeroportul international al Coastei de Fildes, situat la 10 km distanta de capitala Abidjan si pune la dispozita pasagerilor facilitati bancare si zone de cumparaturi. Companiile europene Air France are zboruri zilnice din Paris si Bruxelles spre aceasta destinatie. De asemenea, Turkish Airlines efectueaza zboruri spre Coasta de Fildes, din Istanbul, in timp ce compania nationala de zbor, Air Côte d’Ivoire, efectueaza zboruri de pe Port Bouet cu destinatia Bamako, Dakar, Douala, Lome, Libreville.

Din Bucuresti nu exista zbor direct spre Coasta de Fildes, iar pentru a ajunge la destinatie trebuie sa parcurgeti un drum de aproape 16 ore, cu escala la Istanbul, Paris sau Bruxelles, in functie de compania aeriana pentru care optati.

Calatoria cu autocarul in Coasta de Fildes

Transportul public, mai ales pe distante relativ scurte, in zonele urbane, se bazeaza pe microbuze. Acestea sunt destul de lipsite de confort si nu circula dupa un orar fix. De regula, pleaca din statii cand s-au ocupat cele 20 de locuri, iar pe traseu, acestea se aglomereaza pana la refuz. Dar pentru turistii care ca vor sa intre in contact cu localnicii, calatoria cu microbuzul este una dintre modalitatile de socializare. Legatura intre marile orase se realizeaza cu autobuzul, care sunt mult mai canfortabile, fiind de cele mai multe ori prevazute cu aer conditionat. In general, acestea circula dupa un orar fix de plecari/sosiri, iar pe rutele mai lungi, se fac diferite pauze de 10 minute, pentru ca pasagerii sa-si procure mancare si recoritoare.

In capitala, sunt cateva autobuze care fac legatura intre centrul orasului si restul cartierelor si sunt de cele mai multe ori supraaglomerare. Compania nationala SOTRA, care gestioneaza transportul public, pune la dispozitia calatorilor mai multe tipuri de autobuz, iar pretul acestora variaza in functie de confortul oferit. Astfel, monbus, sunt cele mai intalnite mijloace de transport, pentru care un bilet costa 200 CFA/persoana, si circula atat in Abidjan, cat si in localitatile din apropierea capitalei. Liniile express sunt mai confortabile si mai rapide, iar pretul este de 500 CFA/persoana. Acestea acopera 10 trasee principale in capitala.

Pentru a circula cu autobuzul, puteti achizitiona fie bilete de calatorie, fie abonamente cu valabilitate de o luna. Spre exemplu, pentru liniile express puteti achizitiona Cardul Liberté, destinat clientilor liniei Express. Cardul este valabil pe toate liniile – Express, monbus, monbato si poate fi achizitionat de la Gare Sud Plateau si Hotel de Ville.

Calatoria cu trenul in Coasta de Fildes

Prima linie de cale ferata din Coasta de Fildes a fost inaugurata inca din 1905, acoperea o distanta de 75 km si facea legatura intre Abidjan si Azaguié, fiind extinsa la mijlocul anilor '50 pana la Ouagadougoua, in Burkina Faso, cu statii in Treichville, Abobo si Adjamé. Astazi, doar doua trenuri circula pe aceasta ruta, o calatorie de aproape 40 de ore, cu statii la Gazelle si Bélier. Doar 660 km de cale ferara acopera regiuni din Coasta de Fildes, respectiv, din nordul tarii, de la Abidjan spre Bouaké si de la Ferkéssédougou spre Ouagadougou, in Burkina Faso.

Calatoria cu masina in Coasta de Fildes

In Coasta de Fildes autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers, iar starea drumurilor este similara cu cea a celorlalte state africane, cu drumuri relativ bine intretinute in zonele urbane si drumuri regionale intr-o stare destul de precara. Sistemul de semenalizare rutiera este limitat la marile zone urbane, iar in intersectii se aplica regula prioritatii de dreapta. Tara dispune de 68.000 km de drumuri amenajate, dintre care doar 5.600 km sunt drumuri asfaltate. Pentru a conduce autoturismul in Coasta de Fildes trebuie sa detineti permis de conducere international. Din cauza frecventelor atacuri, se recomanda turistilor sa evite circulatia pe timpul noptii. Benzinariile sunt destul de raspandite, mai putin in regiunile nordice ale tarii. In general, pretul benzinei este destul de ridicat, 2.11 USD/L si 1.64 USD/L de motorina.