Ghid turistic Yamoussoukro

Recomandat pentru: biserici, catedrala, crocodili

Despre Yamoussoukro

Yamoussoukro este capitala oficiala a Coastei de Fildes, din 1983, la initiativa fostului presedinte al statului, Felix Houphouet-Boigny, nascut in aceasta localitate, inlocuind astfel vechea capitala Abidjan. Transformarea acestui orasel, cu 15,000 de locuitori, in capitala a costat peste 3 miliarde de dolari. Pana la moartea lui Felix Houphouet-Boigny, in 1993, Yamoussoukro a ramas capitala numai cu numele, deoarece nici o institutie guvernamentala sau judiciara nu s-a mutat aici. In 2010, orasul avea o populatie care depasea 240.000 de locuitori si ocupa o suprafata de 3.500 km². Numele localitatii provine de la regina Yamousso, cea care domnea peste aceasta asezare la inceputul secolului 20, in perioada colonizarii statului de catre francezi.

Yamoussoukro este probabil cel mai bizar oras modern din lume. Un urias sistem de strazi pavate si luminate electric fara ca nimic sa se afle intre ele. Visul fostului presedinte ca orasul natal sa devina o metropola aglomerata pare sa nu fi dat roade. Dar poate tocmai aceasta ciudatenie a arhitecturii contemporane transforma Yamoussoukro intr-un oras care merita vizitat. Numeroasele gradini publice, Fundatia Felix Houphouet-Boigny, vechiul Palat Prezidential, Primaria, o spectaculoasa moschee si Templul Protestant sunt cateva obiective care trebuie admirate. De asemenea, turistii vor fi impresionati de Lacul Crocodililor, situat in apropierea Palatului Prezidential, unde pot fi admirate numeroase reptile si aligatori. Muzeul Adja Swa, al doilea cel mai mare din Coasta de Fildes, ii asteapta pe vizitatorii interesati de cultura si istoria triburilor africane.

Fireste, cireasa de pe tort o reprezinta Bazilica Notre-Dame de la Paix, cea mai mare biserica crestina din lume. Constructia, care a folosit ca model Bazilica Sfantul Petru din Roma, a costat peste 300 de milioane de dolari, fapt ce a dus la dublarea datoriei externe a tarii. In 1990, Papa Ioan Paul al II-lea a sfintit aceasta bazilica. El a pus si piatra de temelie pentru un spital in apropiere si a pus la dispozitie bani pentru aceasta, intr-un cont deschis la Vatican. Piatra de temelie se afla si in prezent la locul ei, dar spitalul nu a fost construit niciodata. Iar curiozitatile privind aceasta biserica nu se opresc aici. A fost construita in intregime din marmura (30 de acri) importata din Italia si decorata cu 7,000 m2 de vitralii aduse din Franta. In basilica se pot ruga in total circa 18.000 de oameni (7.000 asezati si 11.000 in picioare) dar niciodata lacasul nu a fost umplut pana la capacitatea maxima. Poate si pentru ca in zona in care a fost ridicata, catolicii reprezinta o minoritate? De asemenea, o vila pentru papa, construita in imediata apropiere, exclusiv pentru vizitele Suveranului Pontif, nu a fost folosita niciodata.

Yamoussoukro impresioneaza si prin aeroportul construit la ordinele fostului presedinte, cu o gigantica pista de aterizare de 3000 de metri. A fost amenajata special pentru avioanele Concorde, in Africa existand doar doua piste care pot gazdui celebrele aeronave franceze. Totusi, pe aceasta pista a aterizat o singura data un Concorde. Si nici nu va mai ateriza unul vreodata, dupa ce acest tip de aeronava a fost scos din uz.

Yamoussoukro