Ghid turistic Bogota

Recomandat pentru: muzee, biserici, cultura, gastronomie

Despre Bogota

Capitala Columbiei, Bogota, a fost, pana nu de mult, considerata a fi un loc care este mai bine sa il eviti, datorita divergentelor violente de aici. Acum, insa, este unul dintre cele mai des vizitate orase ale Americii de Sud, multumita atat incetarii tensiunilor din aceasta tara, cat si unui plan bine pus la punct de imbunatatire a infrastructurii si de curatare a strazilor.

Avand o populatie de mai mult de 7 milioane de locuitori, acest oras atrage, in fiecare an, alte cateva mii, in cautarea unei vieti mai bune. Ajunsi aici, acestia despesosera ca nu este totul asa cum au sperat, astfel incat sfarsesc in unul dintre multele ghetto-uri caracteristice Bogotei.

Insa Bogota, ca orice alta capitala a lumii, este un loc al contrastelor. Daca, pe de o parte, putem vedea cateva milioane de oameni inghesuindu-se in cladiri mici si urate, pe de alta parte putem asista la un spectacol al epatarii si al elegantei. La acesta, din urma, contribuie si nenumaratele biserici si muzee, dar si o viata de noapte bogata si colorata. Centru financiar, politic si social, acest oras este un exemplu perfect al vietii din Columbia, turistul putand admira, aici, fiecare aspect pe care il doreste.

Una dintre zonele cele mai populare, printre turisti, este La Candelaria, un loc unde se poate manca, bea si admira bisericile si muzeele din zona. Insa, de departe, cel mai bun punct pentru a despesoseri Bogota este reprezentat de catre Plaza de Bolivar. Situata in centrul acestui oras, pe Calle 10 & 11, aceasta reprezinta o ramasita a vechiului oras, mai exact chiar inima acestuia. In mijlocul ei se afla o statuie a lui Simon Bolivar, sculptata in anul 1846, de catre artistul italian Pietro Tenerani. Aceasta a fost prima opera de arta expusa in oras. In jurul ei, piata este intesata de porumbei, pe care localnicii ii hranesc, cu mare drag.

Putin mai incolo, pe Calle 9, veti gasi Museo Histórico Policia, o iagine surprinzatoare, care isi merita timpul necesar vizitarii. Acesta este gazduit in fosta cladire a politiei din Bogota, construita in 1923. Un tur, va va prezenta, timp de aproximativ 45 de minute, unele dintre cele mai interesante povesti ale Columbiei, precum cea a regelui cocainei, Pablo Escobar, responsabil,d e altfel, si de violentele de pana la sfarsitul anilor `90, care au avut loc in aceasta tara. Aici puteti vedea un model al corpului sau, dar si pistoale si pusti, care au fost folosite in luptele dintre cei doi mari traficanti.

Daca doriti sa aflati si mai multe lucruri despre Bogota, este neaparat sa faceti o vizita Muzeului National, pe Carrera 7, care este deschis intre orele 10am-6pm de Luni pana Sambata si 10am-5pm Duminica. Atractia principala a Centrului International, Muzeul National este gazduit intr-o cladire scumpa, in forma de cruce, numita El Panóptico, ce initial, atunci cand a fost conceputa de catre arhitectul englez Thomas Reed, in 1874, avea rol de inchisoare. Aici este prezentata marea parte a istoriei aceste tari, exponatele fiind gazduite in Sali imense, de un alb imaculat.

Centro Cultural Gabriel García Márquez se afla si el pe Calle 11 si a fost deschis in anul 2008, in cinstea marelui poet. Cladirea s-a vrut a fi o aitie la celebra La Candelaria. Evenimentele organizate aici, insa, nu se rezuma doar la literatura, aici fiind gazduite si spectacole de muzica sau expozitii de pictura. De asemenea, de aici puteti cumpara cateva carti sau puteti sa luati una dintre mesele zilei la restaurantul din incinta.

Daca sunteti in cautarea unei experiente autentice columbiene, va recomandam sa faceti o vizita la El Goce Pagano, un loc vestit printre localnici si turisti pentru petrecerile cu specific pe care le organizeaza. Muzica ascultata aici este salsa si reggae si este preferat de catre studentii de la Universitatea Los Andes, situata in apropierea lui. El poate fi gasit pe Carrera 1, la numarul 20-04.

La Candelaria, sau Vechea Bogota este un loc incarca de istorie, ca orice centru al unei vechi capitale, din lume. Populata de magazine mici si o multitudine de biserici foarte vechi, aceasta include atractii precum Piata Bolivar, Catedrala Bogota, Muzeul Aurului, Fundacion Botero, Muzeul de Arta Religioasa, Libraria Luis Angel Arango sau Casa Monezilor. Este perfect pentru o plimbare in timpul zilei si, de asemenea, aici veti gasi un numar foarte mare de hosteluri, destul de ieftine, in ciuda pozitionarii lor intr-o zona populata in special de catre turisti.

Gradina Botanica Jose Celestino Mutis este de o dimensiune impresionanta si prezinta o varietate de specii ce cuprind peste 5000 de plante native. Acest loc este ideal pentru a scapa de agitatia specifica unei capitale si pentru a va relaxa, daca sunteti in cautarea linistii. De asemenea, daca v-ati plictisit de vizitat obiectivele turistice din interiorul Bogotei, va recomandam sa porniti intr-o drumetie in apropierea ei, pe Muntele Monserrate, care va va oferi o panorama deosebita a acestui oras.

Un alt restaurant popular pentru petrecerile date pe timpul noptii este Andres Carne de Res, unde, cu o suma de doar 25 de dolari, puteti sa va bucurati de coloritul local si sa dansati pe ritmuri specifice columbiene, in timp ce mancati preparate traditionale.

Casa de la Moneda este o constructie ce dateaza din timpul coloniilor si care gazduieste in interiorul sau un muzeu care prezinta monedele folosite, de-a lungul timpului, in Columbia. Dara daca numismatca nu va intereseaza, in mod sigur va va placea aritectura acestei case si curtea sa interioara,d e o frumusete aparte. Langa aceasta se gaseste Museo de Botero, unde veti putea admira opere ale unor pictori renumiti, precum Fernando Botero, Renoir, Corot, Dali, Bonnard, Beckmann, Chagall, Giacometti, Delvaux, Miro, Picasso, Moore si Bacon.mai mult, in schimbul acestei experiente deosebite nu trebuie sa platiti nici un ban, deoarece intrarea in ambele muzee este gratuita.

Bogota