Ghid turistic Cali

Recomandat pentru: gastronomie, gradina zoologica, alte atractii

Despre Cali

Cali este un oras situat in partea de Sud – Vest a Columbiei, fiind capitala departamentului Valle del Cauca. Are aproape doua milioane de locuitori si este un centru comercial si industrial important, jucand un rol major in economia acestei tari. Se afla la o altitudine de aproximativ 1000 de metri, astfel incat, el devine un oras foarte placut de vizitat, avand o temperatura medie potrivita. Este mai bine cunoscut lumii ca locul de provenienta al salsei.

In 2010, in luna Decembrie, autoritatile columbiene au atras atentia turistilor care doresc sa calatoreasca in Cali ca, aici, este o situatie generala nesigura, existand riscul de activitate de guerilla, soldata cu rapiri si crime. Intre timp, lucrurile s-au mai linistit, insa tot este necesara o precautie mai mare. Acest oras este considerat a fi cel mai periculos, din intreaga Columbie, avand un numar de mai mult de 2200 de omucideri pe an. Nu doar crimele reprezinta o problema, ci si faptul ca trupele militare urbane FARC-EP au o activitate ridicata in aceasta zona.

In aeroportul international din Cali, numit Alfonso Bonilla Aragón, ajung nenumarate curse. Acesta este localizat la doar 16 kilometri de oras si se poate parcurge distanta dintre cele doua cu ajutorul unui taxi sau al autobuzului. Aici exista zboruri de la Madrid, Miami, Lima, Panama, Quito, San Salvador, Esmeralds si Guayaquil. De asemenea, se poate ajunge in Cali si folosind compania columbiana low cost Viva Colombia, care are zboruri spre si dinspre Bogota si Medellin.

Un punct de interes turistic, din Cali, este reprezentat de bisericile istorice, care sunt construite dupa diferite modele arhitecturale specifice perioadei coloniale. Acest oras are peste 450 de ani, astfel incat arhitectura este un element important, aici.

Museo del Oro del Banco de la República, situat pe Calle 7 No. 4-69, este un alt obiectiv interesant. Aici se gasesc exponate care dateaza din perioada culturilor precolumbiene, dar si o mica expozitie de arta. Intrarea este libera, muzeul fiind deschis in fiecare zi a saptamanii. Museo Arqueologico La Merced este, si el, o constructie de tipul bisericilor coloniale, in care puteti vedea obiecte de arta religioasa ale culturilor prespaniole.

Ca si in Rio, si in Cale se gaseste o statuie a lui Iisus Hristos, de dimensiuni mari, situata pe varful unui deal. Ea este numita Cristo Rey si, de lanag ea, se poate vedea o panorama foarte frumoasa a orasului. Totusi, acest deal nu este o zona tocmai sigura si, de aceea, este recomandat sa nu mergeti singur. Un alt deal pe care trebuie sa il vizitati este Cerro de las Tres Cruces, un loc unde sunt montate trei cruci enorme. Si pe acesta, este recomandat sa il vizitati doar Duminica dimineata, atunci cand numarul militarilor prezenti in zona creste, ca urmare a preferintei amatorilor de hiking, ce aleg sa faca traseul in aceasta zi.

Alte obiective turistice din Cali care merita atentia dumneavoastra sunt: Iglesia de San Antonio, Barrio de San Antonio, Estatua de Belalcazar, Gradina Zoologica, La Ermita, Muzeul La Tertulia, Plaza de Toros, Teatro Municipal Enrique Buenaventura, Centro Cultural Comfandi, Teatro Jorge Isaacs, Lacul Calima si orasul Jamundi.

Cali