Ghid turistic Insula San Andres

Recomandat pentru: plaja, scufundari, snorkeling

Despre Insula San Andres

Insula San Andres (Isla de San Andrés) este o insula de corali din Columbia, din Marea Caraibilor, cu o populatie de aproximativ 75.000 de locuitori. Capitala acestei insule este San Andres, sau denumita, de catre lacalnici, „El Centro”. Daca veti circula de-a lungul autostrazii de 30 de km, veti putea observa multe plaje care ofera imagini cu totul si cu totul deosebite, recifuri de corali, golfuri si gheizere. Pentru foarte multe persoane, San Andres Island reprezinta o vacanta exotica, pe care o repeta in fiecare an.

Nu se stiu prea multe despre populatia indigena a insulei San Andres dinainte de secolul al XVI-lea, tot ce se stie despre sosirea spaniolilor este ca a avut loc in jurul anului 1527. Mai mult decat atat, se crede ca a avut loc, de asemenea, o invazie olandeza, dar si Euro-Africana, la inceputul secolului al XVI-lea. Incepand cu acest secol, exista mult mai multe detalii privind istoria insulei San Andres.

Printre primele persoane care au venit in acest loc pentru a se stabili, permanent, au fost britanicii. Acestia au calatorit pana in San Andres Island pentru a putea profita de pamantul fertil si de temperatura care oscileaza, aproape tot timpul, in jurul valorii de 27 de grade Celsius (cea mai mica temperatura inregistrata pe aceasta insula este de 18.2 grade Celsius). Acestia i-au evacuat pe locuitorii olandezi care erau stabiliti, inaintea lor, acestia mutandu-se pe Insula Providence. Pentru a putea ridica nivelul de trai si de a spori dezvoltarea economica, britanicii au adus persoane africane sau de origine africana, acestia „lucrand” in industria de lemne, cresterea de bumbac si tutun.

In anul 1635, cand spaniolii si-au dat seama, cu adevarat, de importanta economica pe care o are aceasta insula, ei au atacat-o, castigand, pe moment, lupta, dar, in scurt timp, ei au fost indepartati definitiv. De asemenea, multi pirati au atacat, de-a lungul timpului, aceasta insula, dar si navele spaniole care transportau aur si alte minereuri pretioase.

Intr-un final, in secolul al XVIII-lea, dupa ce Insula San Andres a apartinut, prima data, britanicilor, dupa spaniolilor, iar dupa aceasta iarasi britanicilor, ea a fost atribuita Guatemalei. Cu toate acestea, dupa ce Guatemala si-a redobandit independenta fata de Spania, ea a suferit de pe urma unui razboi in fata Columbiei, pierzand, astfel, Insula San Andres.

Aceasta insula are 26 de kilometri patrati, iar punctul cel mai inalt are doar 55 de metri, reprezentat de o stanca. In partea de Nord Est, insula este inconjurata de un recif de corali, un aspect care ii incanta pe turisti atunci cand viziteaza acest colt rupt din rai. Johnny Cay, o mica insulita de corali, este cel mai vizitat loc din San Andres Island. De asemenea, multi turisti care viziteaza aceasta insula efectueaza scufundari, deoarece, aici, se pot vedea diferite specii rare de pesti, multi dintre ei avand culori deosebite.

Clima de pe Insula San Andres este tropicala. Temperaturile din aceasta zona oscileaza, de obicei, intre 24 si 30 de grade Celsius, fiind impartita in doua anotimpuri: unul ploios si unul arid.

Economia acestei insule se bazeaza, in mare parte, pe pescuit, productia din agricultura, dar si de turism, acesta din urma aflandu-se intr-o continua dezvoltare. Mai mult decat atat, Insula San Andres este de tip duty-free, acest lucru datorandu-se, in mare parte, din cauza unor restrictionari efectuate de Guvernul Columbian, pentru a proteja si conserva flora si fauna.

Exista o diversitate foarte mare privind flora si fauna, aici existand o padure mare de mangrove, care incanta privirile oricarui turist. De asemenea, aici se pot gasi nuci de cocos, multe intinderi verzi si, totodata, agricole. Mai mult decat atat, doar pe aceasta insula se poate gasi specia de pasari numita Vireo.

Limba oficiala folosita in insula San Andres este cea spaniola. Cu toate acestea, multe dintre persoanele care locuiesc pe insula San Andres vorbesc, adeseori, limba engleza, ea intrecand-o, intr-o oarecare masura, pe cea spaniola, ca nivel de folosire.

Daca doriti sa vizitati aceasta insula de lux, aveti sansa sa vizitati La Loma - un gheizer mic, plajele albe care impresioneaza prin frumusete, insulita de corali Johnny Cay si, de asemenea, unele zone celebre pentru scufundari, cum ar fi Pestera lui Morgan, West View, Haynes Cay si Acuaro.

Puteti calatori catre aceasta insula luand un avion din interiorul tarii Columbia, deoarece acesta ofera doar curse interne. cu toate acestea, majoritatea oraselor au un avion cu destinatia San Andres, deoarece aceasta insula gazduieste, anual, sute de mii de turisti. De asemenea, puteti ajunge in insula San Andres cu un vapor, calatoria dintre tarmul Columbiei si aceasta durand intre 3 si 4 zile.

Insula San Andres