Cum se ajunge in Comore

Calatoria cu avionul in Comore

Singurul aeroport international din tara este Prince Said Ibrahim (HAH), situat la 12 km distanta de capitala Moroni. In afara de compania nationala de zbor, Comores Aviation, care efectueza zboruri cu destinatia Anjouan, Antananarivo, Dar-es-Salaam, Dzaoudzi, Mahajanga, Mohéli, companii internationale precum Air France, Air Austral sau Emirates Airlines, fac legatura cu orase importante din Africa. In general, legaturile intre insule se face cu ajutorul transportului aerian. Exista cel putin un zbor pe zi intre Grande Comore si Anjouan si trei zboruri pe saptamana cu destinatia Moheli.

Pentru a ajunge de la Bucuresti in Moroni, trebuie sa va inarmati cu rabdare, deoarece drumul este mai mult decat solicitant, avand in vedere ca va sunt necesare aproximativ 26 de ore pentru a ajunge la destinatie, cu escale la Paris si Nairobi.

Calatoria cu masina in Comore

Starea drumurilor in Comore difera de la o regiune la alta dar, in general, pot fi parcurse cu automobile de teren iar, pe distante mici, este ideal sa folositi bicicleta. Singurul drum aflat in stare buna este Grand Commore si nu exista limite maxime de viteza, dar avand in vedere stare precara a drumurilor, se recomanda turistilor sa adapteze viteza conditiile de drum, ceea ce inseamna ca rare ori puteti depasi 30 km/h. Autoturismul se conduce pe partea dreapta a drumului. In Comore puteti conduce autoturismul in baza permisului international sau permisului de conducere romanesc, pe o perioada ce nu poate depasi trei luni. Turistilor neobisnuiti cu traficul local, le este recomandat sa conduca cu atentie sporita la pietoni si animalele, care se deplaseaza de multe ori pe carosabil. Este bine, de asemenea, sa evitati sa conduceti pe timp de noapte, mai ales pe distanta lungi, din cauza lipsei totale a iluminatului public. Statiile de benzina, sunt destul de atipice. In general, tinerii vand combustibil pe marginea drumului, in sticle de 2L. Asigurati-va ca este benzina, inainte sa-i platiti, pentru care vi se solicita aproximativ 15 USD/2L benzina. Pe itinerariile mai lungi, asigurati-va ca aveti rezervorul masinii plin, plus o canistra de rezerva.

Pentru a inchiria o masina Comore, trebuie sa aveti peste 23 de ani si sa posedati permis de conducere de cel putin un an. De regula, companiile rent-a-car pun la dispozitia clientilor masini cu sofer, iar pretul variaza intre 50 si 100 USD/pe zi, pentru autoturism de teren, cu sofer, inclusiv combustibilul.

Transportul public si cu feribotul in Comore

In zonele rurale, localnicii se deplaseaza, in general, pe jos sau cu bicicleta, deoarece tara nu dispune de un sistem public de transport si nici nu sunt autobuze care sa faca legatura intre orase sau zonele rurale. Pe distante mai lungi, sunt utilizate atelaje trase de animale. Pentru diferite tarife, puteti apela la localnici sa va ajute la caratul bagajelor cu aceste mijloace de transport rudimentare. Legatura intre insule se face cu ajutorul barcilor si al feribotului. Exista port in Moroni, la Mutsamudu si in Fmbini. De asemenea, exista si varianta calatoriei cu feribotul din Zanzibar si Mombasa, dar conditiile de calatorie lasa mult de dorit, in conditiile in care tarifele pornesc de la 120 USD/persoana. Si din Madagascar puteti calatori cu feribotul pentru 220 USD/persoana.