Ghid turistic Grande Comore

Recomandat pentru: vulcan, plaja, natura

Despre Grande Comore

Grande Comore este insula cea mai vestica din intregul arhipelag si cea mai apropiata de continentul african. Cu o suprafata de 1.148 km2, insula este si cea mai mare dintre cele patru ale arhipeleagului Comore.

Insula este dominata de vulcanul Karthala, cu o altitudine de 2361 m. Acesta este considerat unul dintre cei mai mari si periculosi vulcani din lume, din cauza apei care se depune in crater si care provoaca numeroase explozii atunci cand incepe sa fiarba. De altfel, cu o largime care variaza intre 3 si 4 kilometri, craterul vulcanului Karthala este considerat cel mai mare din lume. Cand vulcanul este calm, turistii au voie sa urce pana in varf. Atentie insa, traseul este considerat unul cu un grad ridicat de dificultate, o expeditie pana la crater durand circa doua zile.

Dar Grande Comore ofera plimbari agreabile nu doar pentru pasionatii de drumetii montane ci si pentru amatorii de orase vechi, construite in stil arhitectural arab. De vizitat neaparat piata publica din oraselul Mitsamihoul, construita intre 1749 si 1751, unde pe vremuri se luau toate deciziile care priveau soarta comunitatii. In Bagwa Kouni veti descoperi doua moschei vechi din secolul 14. Despre prima dintre ele, Moscheea Chioudra, legenda spune ca ar fi fost construita intr-o singura noapte. In apropiere se afla un vechi crater vulcanic, acoperit in prezent cu apa sarata. Trageti apoi o fuga pana la Foumbouni, fosta capitala a sultanatului Badjini, unde va asteapta piata publica si vechiul Palat Regal. Aici veti putea admira si o poarta, denumita de localnici “goba la salama”, pe sub care treceau pe vremuri tinerii soldati inainte de a pleca la razboi. Legenda spune ca poarta aduce noroc si toti cei care trec pe sub ea vor reveni sanatosi in acest oras. La Iconi, cel mai vechi oras de pe insula, va puteti plimba prin centrul orasului, plin cu ruine ale vechilor palate regale si puteti vizita cimitirul Zawiya Kadiriya unde unele morminte au fost ornate cu portelanuri chinezesti.

Grande Comore