Ghid turistic Insula Anjouan

Despre Insula Anjouan

Anjouan este una dintre cele 3 insule cuprinse in arhipelagul Comore. Are statut de insula autonoma in cadrul arhipelagului, iar capitala sa este orasul Mutsamudu. Intinsa pe o suprafata de 424 de kilometri patrati, insula are o populatie de aproximativ 280.000 de locuitori.

Primii locuitori ai insulei au fost exploratori din Indonezia si Polinezia, insa in jurul anului 1500 aici s-a infiintat Sultanatul din Ndzuwani (Anjouan), anexat de Franta abia in 1912.

Cel mai important oras al insulei se numeste Domoni, cunoscut pentru moschea sa, Mkiri wa Chiraz, cu doua mihrab-uri (corespondentul amvonului din bisericile crestine). Orasul este inconjurat de ziduri inalte, construite pentru a proteja cetatea de atacurile piratilor din Madagascar. Aici, vizitatorii nu trebui sa rateze o plimbare prin orasul vechi. Plimbandu-va printre stradutele inguste, specifice arhitecurii arabe, veti descoperi mai multe cladiri rezidentiale vechi, precum Palatul Princiar Udjoumbe, Palatul Pangahari, Palatul Dari Dari sau mausoleul Tatal Independentei, dedicat fostului presedinte Ahmed Abdallah.

Anjouan mai este denumita si “insula parfumata” datorita numeroaselor orhidee care impanzesc vaile tinutului. Lacul Dzialandze, aflat la poalele muntelui Ntrigui (1595 m) ofera o priveliste spectaculoasa vizitatorilor. Regiunea Pomoni, cea mai verde parte a insulei, are deschidere spre o laguna, in care turistii pot inchiria barci pentru o scurta plimbare la tarmul Oceanului Indian. In trecut, laguna Pomoni a servit ca port pentru comertul cu sclavi.

Zona sudica a insulei Anjouan este cea mai apreciata de turisti. O combinatie spectaculoasa de plaje intinse, paduri cu vegetatie luxurianta si o fauna diversa, din care nu lipsesc liliecii gigant si simpaticii lemuri. Tot aici, se pot vizita ruinele primei fabrici de zahar si alte vechi vestigii ale unor cladiri coloniale. Daca vi se face pofta de un pahar cu lapte proaspat, trageti o fuga in regiunea Noumakele, recunoscuta pentru fermele sale de lactate. Tot in aceasta zona veti descoperi si cel mai frumos litoral din Anjouan, plaja Chiroroni. Foarte intinsa, cu un nisip alb foarte fin, aceasta plaja ofera ocazia perfecta pentru pasionatii de inot sa “arunce manusa” Oceanului Indian.

Insula Anjouan