Ghid turistic Boma

Recomandat pentru: safari, alte atractii

Despre Boma

Boma este un oras in partea de vest a Republicii Democrate Congo, in provincia Kongo Central, port pe malul drept al fluviului Congo. Localitatea a fost capitala statului Congo Belgian între 1886 si 1926, an in care a fost mutata la Kinshasa. In 2009, populatia orasului era estimata la 527,725. Boma este unul dintre cele mai importante porturi ale tarii, punct de pornire al navelor care exporta banane, cacao si alte fructe tropicale. Boma a fost fondat ca o “statie” pe comertului cu sclavi si o zona libera de schimb pentru comerciantii din Europa, un fel de “duty free” din zilele noastre.

Boma este deservita de un aeroport civil, dar principala poarta de intrare in oras o reprezinta portul.

Unul dintre principalele obiective turistice ale orasului este Catedrala Notre-Dame-de-l'Assomption. Aceasta biserica, cea mai veche din tara, este demontabila si a fost construita in Belgia, in apropiere de Charleroi. Lacasul de cult a fost imbarcat pe o nava belgiana pe 26 septembrie 1888 si a ajuns la Boma abia un an mai tarziu, in septembrie 1889. Lunga initial de 25 de metri, lata de 12 metri si inalta de 15 metri, vechea biserica a fost intre timp micsorata pentru a face loc actualei mari catedrale.

Vechiul cartier colonial este relativ bine prezervat si merita o plimbare. In apropierea portului veti descoperi “Baubabul lui Henry Morton Stanley”. Sub acest copac ar fi stat celebrul explorator galez, primul om care a realizat o harta completa a fluviului Congo, in urma unei expeditii in care au murit circa 250 de persoane. De asemenea, in cartierul Pescaresc din vecinatate veti putea admira prima masina care a circulat vreodata in Republica Democratica Congo. Merita sa faceti o vizita si pana la fosta resedinta a Guvernatorului General din Boma, o cladire impozanta construita de belgieni in 1908.

Boma