Ghid turistic Brazzaville

Despre Brazzaville

Brazzaville este capitala si cel mai mare oras al Republicii Congo. Localizata pe malul fluviului Congo, localitatea are o populatie de circa 1,4 milioane de locuitori si peste 10 milioane cu tot cu suburbii. Circa 40% din populatia tarii locuieste in capitala. De precizat ca pentru a deosebi cele doua state africane vecine care poarta denumirea de Congo, de multe ori, Republicii Congo i se mai spune si Congo-Brazzaville. Orasul a fost fondat la 10 septembrie 1880 de exploratorul italo-francez Pierre Savorgnan de Brazza, de la care si-a primit si numele.

Oras linistit, in ciuda istoriei recente zbuciumate, Brazzaville aminteste prin bulevardele sale largi, umbrite de copaci inalti si prin cafenele la care se servesc croasante proaspete, de orasele din Franta. Ca urmare a stabilitati politice, Brazzaville a devenit in ultimii ani o destinatie turistica relativ sigura, vizitatorii putand strabate la pas orasul si chiar sa faca mici incursiuni in vechile suburbii. Viata de noapte a “cetatii” a cunoscut de asemenea un “boom” in ultimii zece ani, turistii bucurandu-se de cateva restaurante, baruri si cluburi la nivel occidental. Fireste, nu lipsesc restaurantele cu specific african sau asiatic si nici micii comercianti de strada de unde va puteti cumpara un sandvici preparat dupa o reteta locala.

Cu siguranta cea mai spectaculoasa cladire a orasului este Bazilica Sfanta Ana, construita in 1949 de arhitectul Roger Erell. Cu acoperisul sau verde, acest lacas de cult este considerat ca fiind printre cele mai frumoase biserici moderne din lume. Tot Erell a conceput si planul resedintei lui Charles de Gaulle, de asemenea un obiectiv de vazut in Brazzaville. Merita sa vizitati si Palatul Poporului, o cladire construita in 1901 in stil colonial, in prezent resedinta presedintelui, Turnul Nabemba, Palatul Congresului, Muzeul Ngouabi si Gradina Zoologica. De pe balconul Catedralei Sacre-Coeur veti putea admira zona centrala a orasului dar si Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, aflata pe cealalta parte a fluviului. Amatorii de cumparaturi se mearga obligatoriu in pietele cu produse traditionale din Moungali, Poto-Poto si Bacongo. Dar cel mai bun loc de achizitionat un suvenir este Scoala de pictura Poto-Poto, un spatiu deosebit, unde isi expun tablourile cei mai importanti si in voga artisti locali.

Orasul este deservit de Aeroportul International Maya-Maya, pe care aterizeaza curse de la Paris dar si din alte metropole importante din Africa. De asemenea, Brazzaville se lauda cu un port dezvoltat, tranzitat de numeroase nave internationale. Taxiurile din oras sunt relativ ieftine si le veti identifica usor, fiind toate vopsite in verde. Pe de alte parte, cu exceptia taxiurilor, nu va asteptati sa descoperiti un oras ieftin. Preturile in general sunt comparabile cu ele din Occident, mai putin in pietele traditionale, unde puteti gasi produse la preturi mai decente.

Brazzaville