Cum se ajunge in Congo

Calatoria cu avionul in Congo

Cel mai utilizat aeroport international din regiunea congoleza este Antonio Agostinho Neto International Airport (PNR) situat in Pointe Noire. Numeroase companii aeriene zboara cu acesta destinatie din Paris, Frankfurt, dar si din Addis-Ababa, Casablanca sau Johannesburg.

Cel mai important aeroport intenational din Republica Democratica Congo ramane, insa, Kinshasa-N’djili Airport (FIH). Companii europene efectueaza zboruri cu aceasta destinatie, Air France din Paris si Brussels Airlines din Bruxelles. De asemenea, Turkish Airlines are zboruri din Istanbul, in timp ce un numar important de companii de fac legatura cu importante orase din Africa.

Un alt aeroport se gaseste la Lubumbashi (FBM), pe care oprereaza zboruri Ethiopian Airlines, cu destinatia Addis-Ababa, dar si Kenya Airways, din Nairobi, in timp ce de pe aeroportul din Goma (GOM) zboara doar aeronavele companiei Kenya Airway, cu destinatia Nairobi. Compania nationala se zbor Fly Congo are zboruri regulate spre cele mai importante orase din tara, respectiv Lubumbashi, Kisahngani si Kinshasa.

Drumul de la Bucuresti pana in Congo este destul de lung, cu o durata de aproximativ 15 ore. Nu exista zbor direct, motiv pentru care trebuie sa faceti escala prin Paris, Frankfurt sau Viena, in functie de compania aeriana pentru care optati.

Calatoria cu autocarul in Congo

Transportul public in Congo este asigurat de autobuze si microbuze. Din pacate, infrastructura drumurilor este foarte slaba, iar autobuzele circula pe rute restranse, motiv pentru care majoritatea turistilor folosesc taxiurile pentru a se deplasa dintr-un loc in altul. Autobuzule si microbuzele sunt, de cele mai multe ori, aglomerate pana la refuz, murdare si lipsite de confort. In afara zonelor urbane, nu puteti circula decat daca inchiriati o masina sau daca apelati la seriviciile companiilor de taxi, care pot fi recunoscute dupa culoarea verde si care percep aproximativ 1.36 USD/km pe timpul zilei si 1.94 USD/km, tarif de noapte.

Calatoria cu masina in Congo

Drumurile in Congo sunt printre cele mai proaste din Africa iar, cele amenajate cat de cat, se limiteaza doar la principalele orase. De altfel, siguranta pe drumurile publice este foarte redusa, avand in vedere slaba semnalizare rutiere si lipsa totala a iluminatului public. In Congo, autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers si aveti nevoie de permis de conducere international. Pretul benzinei este de 1.6 USD/L, iar pentru 1L motorina achitati 1.59 USD.

Calatoria cu trenul in Congo

Desi dispune de cateva linii de tren care fac legatura cu unele zone turistice importante, calatoria cu trenul in Congo nu este nici sigura, nici confortabila. Principala ruta feroviara face legatura intre Lubumbashi si Ilebo (o calatorie de aproape 7 zile), via Kalemie si Kindu si intre Kinshasa si orasul- port Matadi. Din pacate, trenurile nu circula dupa un program fix si nu respecta orele de plecari/sosiri, iar vagoanele nu sunt prevazute cu aer conditionat, dar au bufete de unde va puteti procura de mancare si racoritoare. Daca intentionati sa calatoriti cu trenul, este bine sa va interesati inainte despre ziua si ora de plecare a trenului, deoarece exista si pauze de cate 3 saptamani intre circulatia trenurilor. Nu exista serviciu de rezervare a biletelor in avans, iar acestea se cumpara de la ghiseele garii, in ziua plecarii.