Ghid turistic Kinshasa

Recomandat pentru: arta, gradina zoologica, gradini

Despre Kinshasa

Kinshasa, denumita pana in 1966 Leopoldville, este capitala Republicii Democratice Congo. Cu o populatie de peste 9 milioane de locuitori, Kinshasa este al doilea oras ca marime din Africa, dupa Lagos, si al doilea oras “francofon” din lume, dupa Paris. Metropola se situeaza pe malul fluviului Congo vis-a-vis de orasul Brazzaville, capitala Republicii Congo. In ciuda denumirii de “oras”, din cauza suprafetei intinse pe care o ocupa, trebui sa stiti ca circa 90% din populatia metropolei locuieste in conditii rurale. Zona cu adevarat urbana ocupa doar un mic areal, in vestul asezarii.

Orasul a fost fondat in 1881 de celebrul explorator Henry Morton Stanley si botezat Leopoldville, in onoarea Regelui Leopold II al doilea al Belgiei. Jurdic, regele detinea teritoriul actualului stat congolez nu ca o colonie, ci ca o proprietate privata. Kinshasa se afla in zona tropicala, temperaturile medii din timpul anului variind putin, intre 22 si 27 °C.

Temperaturi medii lunare in Kinshasa, Congo

Metropola este derservita de doua aerogari. Aeroportul N'djili are curse spre Bruxelles si Paris, dar si spre alte aerogari internationale, Aeroportul N'Dolo este folosit doar pentru destinatiile interne. De precizat ca transportul in aceasta capitala aramas unul subdezvoltat. Transportul in comun se practica numai cu autobuze diese si nu exista linii de tramvaie sau de metrou pentru a usura traficul de pe sosele.

Principalele zone vizitabile ale orasului sunt Cite de l'OUA, “casa” a Guvernului Republicii Democrate Congo, cartierul Matonge, cunoscut pentru viata de noapte, si zona rezidentiala Gombe. Cum Kinshasa este o metropola foarte vibranta, cel mai bine ar fi sa va bucurati pur si simplu de atmosfera orasului, sa gustati preparatele traditionale “foufou” si “chikwange”, sa ascultati si sa dansati faimoasa muzica ndombolo. Sunt cateva obiective pe care nu trebuie sa le ratati: Piata Mare, Mormantul Presedintelui Laurent Kabila, Acaemia de Arte Frumoase, Gradina Zoologica si zona Kinsuka, pentru pasionatii de cultura africana. De asemenea, merita sa vizitati si Gradina Botanica din Kisantu, cu o colectie de arbori de peste 100 de ani adusi din intreaga lume si unde veti descoperi si cateva rauri in care inotul este permis. Incercati sa ascultati live si Orchestra Simfonica Kimbanguist, singura orchestra simfonica din Africa Centrala si singura din lume care are in componenti doar muzicieni de culoare.

Iubitorii de animale trebui obligatoriu sa viziteze “Lola ya Bonobo” un orfelinat pentru maimutele bonobos, o specie de cimpanzeu pitic. Cele peste 50 de primate care locuiesc aici in perimetrul a 30 de hectare de padure naturala, au fost confiscate de la negustorii care le vand in oras ca animale de companie.

In ciuda unor razleti zgarie-nori si a unor oaze de modernitate, Kinshasa ramane un oras foarte sarac. Se estimeaza ca circa 20.000 de copii, cu varste de pana la 18 ani, traiesc pe strazile metropolei, un sfert dintre ei castigandu-si traiul din cersit.

Dupa cum multi dintre iubitorii sportului probabil ca stiu, in 1974, Kinshasa a gazduit celebrul meci de box dintre Muhammad Ali si George Foreman, in care Ali l-a batut pe Foreman si si-a recastigat titlul de campion mondial la categoria “supergrea”.

Kinshasa