Ghid turistic Pointe Noire

Despre Pointe Noire

Pointe-Noire este un port la Oceanul Atlantic, situat in vestul Republicii Congo. Cu o populatie de peste 700.000 de locuitori, orasul este al doilea cel mai mare din tara, dupa capitala Brazzaville si este considerat centrul comercial al statului congolez.

Pointe-Noire (Punctul Negrul) a fost botezat astfel de navigatorii portughezi care au vazut pe tarm, in 1484, un bloc urias de stanci negre. De atunci, asezarea a devenit un important punct de referinta pentru marinari, iar mai apoi, din 1883, in zona s-au pus bazele unui micut sat de pescari.

Pointe-Noire este deservit de Aeroportul Agostinho Neto, unul dintre cele mai frecventate aeroporturi internationale din tara. Orasul beneficiaza insa mai ales de statutul de port, ca punct de legatura cu metropolele de pe tarmul Oceanului Atlantic. In Pointe-Noire exista si o gara, dar turistii sunt avertizati sa evite calatoria cu trenul in oras via Brazzaville din cauza situatiei inca tensionate din Congo.

Sentimentul cand ajungeti in Pointe-Noire este ca ati aterizat intr-un oras frantuzesc. Pastrand proportiile, fireste. Senzatia se datoreaza arhitecturii in stil colonial a cladirilor, dar si numerosilor expati si turisti francezi care frecventeaza orasul.

Daca va place marea, trageti o fuga pana la Cote Sauvage (Coasta Salbatica), o lunga zona de plaje fine, considerate “perlele” turismului din Pointe-Noire. Acolo veti putea inota, face surfing sau pur si simplu sa admirati Oceanul Atlantic de pe o terasa. De-a lungul tarmului sunt numeroase hoteluri la care puteti gasi cazare.

Daca preferati muntele, mergeti si vizitati spectaculosul Defileu Diosso, in imediata apropiere a orasului. Ca sa admirati acest defileu in toata splendoare trebuie sa urcati putin, preferabil pe jos, drumul nefiind foarte lung. Atentie insa, copii localnicilor au blocat accesul pe traseul spre punctul cu cea mai buna priveliste si nu veti putea scapa de ei fara sa le oferiti cateva monede. Partea bune e ca ii veti putea folosi ulterior pe post de ghid. In apropierea defileului se afla si o plaja, cu un restaurant care serveste preparate de peste.

Per ansamblu, orasul este unul destul de linistit, cu putini hoti de buzunare si cersetori, dar si cu putini localnici care vorbesc limba engleza.

Pointe Noire