Despre Coreea de Nord

Denumita oficial Republica Populara Democrata Coreeana, Coreea de Nord este situata in Asia de Est si are o suprafata teritoriala de 122.762 km². Numara o populatie de 21.234.000 locuitori, cu o densitate de 173 loc./km², iar speranta de viata a coreenilor este de 69,20 ani (2012). Limba oficiala a statului este coreeana.

Din punct de vedere administrativ, Coreea de nord este impartita in 9 provincii, 3 orase republicane si un district special. Capitala tarii este la Phenian (Pyŏngyang), oras situat in partea central –vestica a tarii, intr-o depresiune, pe malul raului Taedong. Phenian - ”orasul salciilor” este cel mai vechi oras din Corea de Nord si gazduieste, pe langa numeroase institutii guvernamentale si muzee, galerii de arta (Muzeul Central al Etniei Coreene, Muzeul Revolutiei Coreene sau Galeria de Arta Coreeana). Orasul este decorat cu edificii si monumente grandioase dedicate personalitatii lui Kim Ir Sen, alaturi de monumente ca Palatul Culturii Poporului, Monumentul Ideilor Ciuce sau statuia Tcheulima.

Coreea de Nord are un relief predominant inalt si variat. Nordul tarii este traversat de Muntii Coreei Continentale, iar la est se gaseste tarmul Marii Japoniei. Campiile sunt reduse ca intindere, cu exceptia campiei Pyŏngyang. Una dintre zonele cele mai populate se afla langa Marea Japoniei, unde se gaseste o fasie ingusta de litoral. Padurile, in special, de molizi, cedru coreean, pin rosu si artar coreean, ocupa aproximativ 60% din suprafata tarii. Din punct de vedere al explorarii turistice, in afara de capitala Phenian, o atractie majora o reprezinta Muntele Paktu-San cu Lacul vulcanic Tcheun, precum si Muntii de Diamant (Kamgang-san) cu coloanele din bazalt de la Tchongseukjeung. La fel de interesanta este si cascada Kouryong, inalta de 74 m sau statiunile Wonsa, Madjeun si Wauo, foarte populate cu turisti. Mai trebuie amintita si statiunea Kyeeunseung, la sud de Xchongjin, cu cele 25 de izvoare termale, sau lacurile Samji, Samil si Sidjoung. La aproximativ 200 km nord de capitala, se gaseste al doilea mare oras al Coreei de Nord, Hamnung, important centru naval ai tarii. In NE se gaseste Chongjin, langa Marea Japoniei, oras strabatut de Raul Sosong. Zona este frecventata turistic, mai ales pentru frumusetea peisajelor dar si pentru izvoarele cu apa termale.

Cum mergeti spre SE, la doar 50 km distanta de Phenian, se afla orasul Namph, cu numeroase atractii turistice, printre care statiunea Waudo si plajele din imprejurimi. De asemenea, merita vizitate lacul Thaesang si Izvoarele de apa minerala de la Kangso. Zona de SE tarii, cu orasul port Wonsan, cu izvoarele ireal de limpezi, dar si cu centrul turistic pentru tineret, special amenajat pentru adolescenti. Din puntul de vedere al lacasurilor de cult, gasiti aici o serie de temple budiste – Sogwangsa si Anbyon Pohyonsa.

Unul dintre cele mai frumoase orase ale Coreei de nord, Kaesong, este situat in sud-estul tarii. Este recunoscut pentru peisajele deosebite, fiind inconjurat de muntii Songak si Pongmyong. Practic, intregul oras este dispus pe coline care nu au sub 100 m inaltime, iar jumatate din suprafata orasului este acoperita de paduri, cu o bogata fauna, ce cuprinde peste 40 de specii de mamifere si 250 de specii de pasari. La 24 km nord de Kaesong, se afla fortareata Taehungsan. Castelul are si doua temple, Kwanum si Taehung, iar faimoasele cascade Pakyon, aflate in apropiere, atrag atentia oricarui vizitator.