Cum se ajunge in Coreea de Nord

Calatoria cu avionul in Coreea de Nord

Cel mai mare aeroport din Coreea de Nord, Sunan International Airport (FNJ), este situat in apropiere de Phenian, in orasul Sunan–guyok, la 25 km de centrul capitalei. Aeroportul are doar doua piste de aterizare si orar de functionare intre 06.0-22.00, pe timpul verii si intre 7.00 si 21.00, pe timp de iarna. Singura companie internationala care are zboruri pe aceasta ruta, este Air China, cu zboruri de la Beijing de 3 orei/saptamana. Mandarin Airlines are un zbor charter intre Taipei si Phenian, doar in lunile de vara. Linia aeriana nationala coreeana se numeste Air Koryo si are curse spre Seul si YangYang de la Phenian. De asemenea, Air Koryo efectueaza zboruri spre Beijing, martea si sambata si in fiecare miercuri si duminica are o cursa programata din Shenyang, iar sambata exista un zbor spre Vladivostik.

Aeroportul este prevazut cu parcare proprie, ofera o serie de facilitati standard pentru pasageri, este prevazut cu o zona de duty-free si magazine de suveniruri, precum si cu o zona de resturante. De asemnea, aeroportul dispune de o suprafata special amenajata pentru depozitarea bagajelor si are un centru de afaceri. Pentru a ajunge de la Bucuresti la Phenian, alegeti un zbor pe ruta Bucuresti – Londra – Beijing – Phenian.

Calatoria cu trenul in Coreea de Nord

Exista cateva trenuri internationale care fac legatura intre Phenian si Beijing, cu statii in mai multe orase importante, care circula de patru ori pe saptamana. Aceste trenuri sunt foarte aglomerate, motiv pentru care este recomandabil sa va faceti rezervare cu cel putin o saptamana inainte. Cum in Coreea nu aveti voie sa calatoriti, ca turist, decat intr-un grup organizat, in mod normal, agentia de turism care organizeaza vacanta va rezerva biletele din timp, astfel incat sa nu intampinati dificultati, daca veti calatori cu trenul. Exista o singura categorie de tren - cat. Express-soft sleeper. De regula, acestea sunt vagoane de dormit cu patru paturi supraetajate. Unele sunt dotate cu tv. Mai exista un tren care face legatura cu Moscova - Novosibirsk - Irkutsk - Chita - Harbin - Shenyang - Dandong - Shinuiju - Phenian, care circula o data pe saptamana. Plecarea de la Moscova se face vineri seara si ajunge la Phenian sambata dimineata. Turistii care calatoresc de la Dandong, pot ajunge cu trenul spre Sinuiju sau cu autobuzul. De la Sinuiju spre Phenian exista un tren turistic, uneori, prevazut cu aer conditionat. La Phenian exista cea mai mare gara din tara, Gara centrala, care face legatura cu principalele orase.

Calatoria cu autobuzul in Coreea de Nord

Cum in Coreea de Nord nu aveti voie sa va deplasati in afara grupului turistic din care faceti parte, in mod sigur tour operatul care v-a organizat vacanta s-a ocupat si de transportul dintr-un oras in altul. De regula, sunt folosite autobuze pe rutele mai apropiate si zboruri interne efectuate de compania aeriana nationala, Air Koryo, pe distantele mai lungi. Daca doriti sa va deplasati, chiar si in capitala, cu masina, trebuie sa o faceti impreuna cu ghidul dvs. De regula, itinerariile turistice includ si calatoria cu Metroul in capitala coreeana, precum si un itinerariu prin zonele cele mai importante din Phenian.

Calatoria cu masina in Coreea de Nord

Coreea de Nord are o retea de drumuri care insumeaza aproximativ 32.000 km de drum amenajat, dintre care 3 autostrazi care fac legatura intre Phenian si cele trei mari centre importante ale tarii, respectiv (Wonsan, 43 km), Nampo (100 km) si Kaesong, si 200 km care reprezinta drumuri express. In general, transportul in zonele rurale se efectueaza doar cu autobuzul, iar in orase se cicula cu tramvaiul si troleibuzele. Din cauza numarului redus de automobile, infrastructura si sistemul public de drumuri ocupa un rol secundar in aceasta tara. Pentru a conduce masina in Coreea de Nord, aveti nevoie de carnet de conducere emis de autoritatile din aceasta tara, iar limitele de viteza sunt de 60 km/h in orase, variaza inte 50 km/h -100 km/h pe autostrazile cu 4 benzi de circulatie si intre 48 km/h si 80 km/h pe cele cu doua benzi. Oricum, daca intentionati sa parcurgeti singuri un traseu turistic, veti avea nevoie de acordul ghidului sau al agentiei de turism care organizeaza excursia.