Ghid turistic Haeju

Despre Haeju

Haeju este un orasel nord-coreean situat in sudul provinciei Hwanghae, in apropiere de golful Haeju. Orasul reprezinta in acelasi timp si centrul administrativ al sudului provinciei Hwanghee, si inregistra in jurul anului 2000 o populatie de aproximativ 236.000 de locuitori. Dezvoltarea acestui oras a inceput odata cu secolul 20 cand a devenit un punct strategic pentru comertul dintre China si Coreea de Nord.

S-a constatat ca arealul din jurul orasului Haeju a fost locuit inca din perioada neolitica, in urma unor descoperiri arheologice a unor obiecte din ceramica sau unelte din piatra in cadrul sitului de la Ryongdangp’o. In timpul perioadei celor trei regate, asezarea era condusa de o capetenie a unui trib, iar asezarea se numea atunci “Naemihol”. In anul 757, aceasta asezare a fost cucerita de catre unul dintre cele trei regate, si anume regatul Goguryeo sub dinastia regelui T’aejo, care a dat si numele acestui orasel. La ceva timp dupa ce orasul a fost cucerit de catre regatul Goguryeo, acesta a fost cedat dinastiei Sila.

Orasul este situat in partea de vest a peninsulei coreene, la aproximativ 60 kilometri nord de linia de demarcatie militara si la aproximativ 100 kilometri de capitala Phenian. Relieful orasului Haeju este unul de campie plana, ridicaturile muntoase fiind foarte rare, iar majoritatea acestor asa zisi “munti” nu depasesc altitudinea de 1000 de metri.

Din punct de vedere economic, Haeju este unul dintre putinele orase nord-coreene in care s-au investit aproximativ 4.5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea sa, fiind considerata o zona economica speciala a tarii. Aceasta investitie a fost facuta de catre statul nord-coreean insa si de catre cel sud-coreean, cu scopul de a dezvolta portul din Haeju pentru a face comertul intre cele doua tari sa fie mult mai facil.

In Haeju exista trei mari universitati: Universitatea educatiei din Haeju, Colegiul universitare de arte si Universitatea de Agricultura “Kim Je Won”.

Haeju dispune de un aeroport cu rol atat civil cat si militar, dotat cu piste destul de mari ce pot fi folosite simultan. Principalul punct economic si militar al orasului ramane insa portul Haeju, ce este considerat a fi unul dintre cele mai mari de pe tot teritoriul Coreei de nord.

Ca puncte de atractie turistica ale orasului Haeju, regasim Monumentul Dharani, Haeju Skobinggo precum si Puyong Pavilion. Pentru iubitorii de peisaje pitoresti si pentru impatimitii de eco-turism, se pot vedea unele specii de arbori ce sunt considerati a fi monumente vii, precum si cascada Suyangsan dar si cetatea cu acelasi nume.

Orasul Haeju beneficiaza de un climat continental cu nuanta arida, cu temperaturi medii si umiditate relativ scazuta. Pe timpul verii, temperaturile ajung in jurul valorii de 30 de grade Celsius, pe cand in timpul iernii pot scadea pana la – 8 grade Celsius. Temperatura medie anuala este de 15 grade Celsius, iar media anuala de precipitatii este de 1150 mm. Majoritatea precipitatiilor sunt sub forma de ploaie si cad intre lunile iulie – septembrie.

Haeju