Ghid turistic Wonsan

Despre Wonsan

Wonsan este un oras-port si in acelasi timp baza navala localizata in provincia Kangwon din Coreea de Nord. Orasul este situat pe malul vestic al Marii Japoniei, iar bazele acestei asezari au fost puse de catre japonezi in timpul ocupatiei acestora din anul 1880. Inainte de razboiul din Coreea, orasul a fost situat intr-o provincie numita Hamgyongul de Sud, iar in timpul razboiului aici a avut loc Blocada de la Wonsan.

Din punct de vedere istoric, orasul a fost deschis in anul 1880 cu functia de port comercial. Initial, numele original al orasului a fost Wonsanjin, insa pe langa acest nume, mai era cunoscut si sub numele rus de Port Lazarev. Dupa ce orasul a fost ocupat de japonezi, a fost numit Gensan.

In anul 1914 s-a inaugurat deschiderea cailor ferate Pyongwon si Gyeongwon, ce au facut conexiunea intre Wonsan si capitala Phenian si, de asemenea, cu Seoul.

Orasul a fost initial in provincia Hamgyongul de Sud, dar cand granitele provinciilor au fost schimbate in anul 1946, orasul s-a unit cu jumatatea de nord a provinciei Kangwon. In scurt timp orasul a fost ocupat de catre sovietici, iar apoi a fost bombardat de catre ONU in timpul conflictului militar din Coreea de Nord.

Potrivit unor documente istorice ale Marinei Statelor Unite Ale Americii, orasul Wonsan a fost sub asediu continuu de catre marina din luna martie a anului 1951 pana in 27 iulie 1953, fiind cel mai lung asediu din istoria moderna a marinei americane.

Orasul se intinde pe o suprafata de peste 270 de kilometri patrati si este localizat pe malul vestic al Marii Japoniei, fiind unul dintre principalele porturi naturale ale orasului.
Wonsanul beneficiaza de un climat subtropical umed care se aseamana in proportie de 80 % cu cel continental umed. Astfel temperaturile cele mai ridicate sunt in perioada iunie – august, in care se inregistreaza o medie de 25 grade Celsius. Cele mai reci temperaturi se inregistreaza in perioada decembrie – februarie, cand acestea sunt negative si pot ajunge pana la – 10 grade Celsius.

Wonsanul are legatura directa cu capitala Phenian prin intermediul princpalei autostrazi si, de asemenea, prin intermediul caii ferate Kangwon ce conecteaza orasul si cu alte principale orase in afara de capitala Phenian.

Orasul este, de asemenea, si punctul terminal al cursei feribotului Mangyongbong 92, feribot ce reprezinta singura legatura directa intre Japonia si Coreea de Nord. Pe cale aeriana, orasul dispune de un aeroport cu scop atat civil cat si militar, dotat cu peste 40 de piste impartite.

Orasul Wonsan ca multe alte orase nord-coreene nu sunt accesibile turistilor straini, insa zonele din apropierea Songdowonului sunt faimoase pentru apele sale transparente si sunt foarte cautate de catre nord-coreeni.

Sunt si cateva situri pitoresti in apropierea de Wonsan printre care si lacul Sijung, Myongsasimni sau muntele Kumgang.

Wonsan