Ghid turistic Gwangju

Recomandat pentru: galerii de arta, cultura, parc de distractie, arta

Despre Gwangju

La poalele muntelui Mudeung (1.187 m), in cadrul provinciei South Jeolla, pe o suprafata de 501,24 km2, se intinde cel de-al VI-lea oras dupa numarul de locuitori (1,5 milioane persoane) al Coreei de Sud, orasul Gwangju. Ridicat la rangul de metropola in anul 1995, orasul, a carui nume se traduce prin “Provincia Luminii” (Gwang=lumina, ju=provincie), a luat nastere in anul 57 i.H., devenind unul dintre cele mai mari centre politice si economice ale Coreei.

Este considerat a fi leaganul democratiei coreene, ca rezultat al revoltei izbucnita in luna mai a anului 1890, cand peste 207 studenti au fost ucisi de catre fortele armate conduse de Chun Doo Hwan. Astfel, ziua de 18 mai, cunoscuta si sub denumirea de “Masacrul de la Gwanju” este comemorata in fiecare an. In plus, datorita amplasarii sale in centrul regiunii agricole Jeolla, orasul Gwangju este renumit si pentru bucataria sa bogata si variata, fiind considerat granarul Coreei.

Gwangju reprezinta un adevarat nod de transport in partea de sud-vest a Coreei de Sud, deoarece este conectat cu capitala Seul la nord si orasul Busan la est, atat pe calea aerului, cat si printr-un sistem de cale ferata. Totodata, beneficiaza de o retea de metrou (biletul unei astfel de calatorii fiind destul de ieftin – 1200 won (1,04$)/persoana), de un aeroport ce efectueaza numai curse interne (catre Seul si Jeju), situat la vest de centrul orasului si un aeroport international la Muan, amplasat la o distanta de 30 km in partea sa de sud-vest.

Orasul este, de asemenea, si un centru de cultura si arta, gazduind unele dintre cele mai importante institutii de invatamant superior ale tarii, printre care si “Universitatea Nationala Chonnam” (1952), “Universitatea Chosun” (1946), “Institutul de Stiinta si Tehnologie Gwangju” etc. Gwangju dispune si de numeroase vestigii istorice, foarte multe temple vechi si morminte putand fi vazute in dealurile din imprejurimile orasului.

Printre cele mai populare atractii turistice din Gwangju se remarca: Muzeul National Gwangju; Parcul Memorial 5.18, locul unde s-a desfasurat revolutia izbucnita in anul 1980; Ssang Chong Dong – un monument ridicat in centrul geografic al orasului in onoarea studentilor care au luptat impotriva imperialismului japonez de la inceputul anilor 1900; Centrul de Cultura si Arta; Piata Yangdong; Piata de Electronice Kumho World, gazduita de o cladire ce se intinde de-a lungul a 5 etaje, usor identificata dupa acoperisul sau de sticla; etc. Incepand cu anul 1995, la un interval de doi ani, orasul Gwangju organizeaza asa-numitul festival “Biennale Gwangju”, fiind prima si cea mai importanta sarbatoare de arta contemporana a Asiei, infiintata in memoria celor ce si-au pierdut viata in timpul miscarii democratice din anul 1890.

Pe langa toate acestea, turistii, cat si localnicii pot viziona un meci de fotbal de pe stadionul Guus Hiddink; pot patina pe gheata stadionului centrului de atletism Pung-Am pentru numai 6.500 won (5,63$)/persoana; se pot plimba pe jos sau cu bicicleta de-a lungul aleei pavate de pe malul raului Gwangju; pot gusta una dintre specialitatile culinare ale orasului („Tteok galbi”); vizita galeria de arta Kunsthalle Gwangju; pot face excursii in muntele Mudeung etc.

Gwangju