Ghid turistic Mokpo

Recomandat pentru: muzee, istorie, alte atractii

Despre Mokpo

Pe coasta de sud-vest a peninsulei Coreea, in cadrul provinciei Jeollanam-do, se intinde orasul de marime medie, Mokpo (cu o suprafata de 50 km2 si o populatie de 250.000 locuitori), a carui nume in alfabetul fonetic al limbii coreene (hangu), se traduce prin “port inconjurat de padure”.

A fost declarat oras-portuar in anul 1897, la doar 15 ani de la inaugurarea portului Incheon, si a jucat un rol important in cadrul razboiului japonez (1910 – 1945), in special datorita amplasarii sale de-a lungul rutelor ce faceau legatura dintre arhipelagul japonez si China continentala. In plus, numeroasele insule din apropierea orasului au servit ca si o bariera de protectie, facand astfel ca Mokpo sa fie mai putin vulnerabil in calea mareelor,dar si a producerii unui tsunami.

In timpul ocupatiei japoneze orasul dispunea de foarte multe zone rezidentiale, transformate in prezent in cartiere istorice, totul pentru a adaposti colonistii japonezi. Cu toate acestea, dupa castigarea independentei Coreei din anul 1945, Mokpo si-a pierdut pozitia de a gazdui importante evenimente guvernamentale, iar lipsa sectorului secundar, si implicit a unor locuri de munca, a dus la scaderea numarului locuitorilor.

Este servit de catre “Aeroportul International Muan”, situat la doar 22 km de oras, fostul Aeroport Mokpo fiind inchis odata cu inagurarea acestuia, in anul 2007. Mokpo beneficiaza si de un sistem de cale ferata, ce functioneaza inca din anul 1913, acest oras fiind si capat de linie in partea de sud-vest a tarii. Autostrada “Coasta de Vest” (“Seohaean”) leaga orasul Mokpo de capitala Seul, distanta putand fi parcursa cu ajutorul masinii in doar 3 h. Din portul orasului pleaca la intervale regulate o serie de ferry-boat-uri catre insula Jeju-do, dar si catre alte insulite de dimensiuni mai mici din partea de sud-vest. O astfel de calatorie dureaza intre 3 – 5 h, iar costurile variaza intre 22 $ - 43 $.

Desi majoritatea vizitatorilor vin in aceasta zona doar pentru a calatori cu feribotul catre una dintre minunatele insule ce protejeaza orasul, in special in anotimpul estival, Mokpo se mandreste cu unele dintre cele mai frumoase obiective turistice din provincia Jeollanam-do: Parcul Yudalsan, de pe muntele Yudal, care se ridica in partea centrala a orasului vechi la o altitudine de 228 m, ce reprezinta simbolul Mokpo-ului, oferind vederi spectaculoase asupra insulelor din apropiere; muzeul Casa Fericirii, din zona veche a orasului; Muzeul de Ceramica Mokpo; Muzeul de Istorie Naturala; Parcul Pacii, din zona Hadang, casa a fantanii ce ofera pe timpul noptii un adevarat spectacol de lumina si apa; Gradina Sculpturilor, ce gazduieste peste 50 de opere de arta din intreaga lume; Piata de Peste; etc.

Orasul Mokpo a fost intens mediatizat, castigand astfel faima la nivel national, datorita construirii primei piste de cursa pentru “Formula 1 Grand Prix”, din Coreea, completata si inaugurata in luna octombrie a anului 2010.

Mokpo